Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 21. vasárnap Tamás

Egyre több az igényes kisvendéglő - megjelent az idei GaultMillau

Erősödik Magyarországon a középmezőny, egyre több az igényes, jó étterem és kisvendéglő Budapesten és vidéken egyaránt - összegezte az idei GaultMillau tapasztalatait az InfoRádióban Molnár B. Tamás.

Megjelent a GaultMillau Magyarország étterem- és borkalauz 2017-es kiadása, amely 231 magyar étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát.

Come de Chérisey, a GaultMillau francia elnöke felidézte: az 1960-as években jelent meg először Franciaországban a világ egyik legnagyobb étteremkalauza.

A GaultMillau tiszteli a séfeket, és tisztában van azzal a kemény munkával, amely a sikerükhöz szükséges - jegyezte meg a francia szakember. Mint hangsúlyozta: hivatásuk felhívni a magyar közönség figyelmét az ország legjobb éttermeire, valamint megismertetni a világgal a magyar gasztronómiát.

A kiadvány keddi budapesti bemutatóján adták át a GaultMillau idei díjait. Az év konyhafőnöke Pesti István (Platán étterem, Tata), az év étterme a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely, az év étteremtulajdonosa pedig a budapesti Rosenstein család lett.

A zsűri szerint a vidék vendéglője ezúttal a békéscsabai Kisvendéglő a Hargitához; a magyar gasztronómia reménysége díjjal Garai Ádámot (Olimpia étterem, Budapest), az év feltörekvője címmel az őriszentpéteri Pajta bisztrót tüntették ki. Alternatív vendéglátás kategóriában a budapesti Beszálló Food Bart díjazták, az év borászata 2017-ben a budaörsi Szentesi Pince.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) Aranyszalag Minőség Tanúsítványát az akasztói szikiponty kapta meg.

Az elismerést átadó Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: nagy magyar gasztronómia nem létezhet magas minőségű alapanyagok nélkül. Ennek érdekében a tárca együttműködést kezdett az MGE-vel, és pontosították az elismerés kritériumrendszerét - fűzte hozzá.

A kötet szerkesztőinek értékelése szerint 2016-ban bővült a magyar éttermek megbízható középmezőnye; már egyszerű, hétköznapi körülmények közé is be tud költözni a minőség.

A 2017-es kalauz az alternatív vendéglátás kategóriában is ajánl helyeket, ismét átfogó írás szól a "kézműves" sörfőzdékről és újhullámos kávépörkölőkről, és részletes ajánlások szerepelnek azokról a helyekről, ahol ezek a termékek elérhetők.

A GaultMillau Magyarország 2017-es kiadása 163 borászat 569 borát értékeli 20 pontos rendszerben; a pontokhoz itt szakácssapka helyett 1-5 szőlőfürt társul. A tesztelt borok szöveges értékelése a gomijo.hu honlapon lesz hamarosan olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Na szia mentő! - már gyerekdal is készült

Újabb fejezetéhez érkezett az országos figyelmet kapó életmentés története: személyesen találkozott a „Na szia mentő!” mondatáról ismertté vált kisfiú és a segélyhívást fogadó mentésirányító. Az eset hatására az Országos Mentőszolgálat új oktatási kampányt indít óvodásoknak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Floridában folynak a tárgyalások az oroszokkal – Háborús híreink vasárnap

Floridában folynak a tárgyalások az oroszokkal – Háborús híreink vasárnap

Kétnapos tárgyalássorozat kezdődött szombaton a floridai Miami városában az Egyesült Államok és Oroszország között. Kirill Dmitrijev, Vlagyimir Putyin orosz elnök különmegbízottja konstruktívnak nevezte az eddigi megbeszéléseket, amelyek vasárnap is folytatódnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, Washington új, háromoldalú tárgyalási formulát javasolt az ukrán és orosz tárgyalópartnereknek Miamiban, amelyben az európai országok is részt vehetnének. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború és a békeerőfeszítések eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×