eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Országos médiaműhely-sorozat indul fiataloknak

Közösségi mozi és médiaműhely címmel országszerte 19 településen indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot 2016 áprilisában a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI).

A hét hónapon át heti két alkalommal megvalósuló program korszerű eszközökkel segíti a helyi társadalmi problémák feltárását és filmes feldolgozását az ifjúság körében - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kedden, a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a vetítések és műhelymunka révén a filmkészítés fortélyaival is megismertető mintaprogram a filmművészetet értő és befogadó közösségek nevelésére vállal missziót, egyben új kulturális értékek közös alkotására ösztönzi a tehetséges vidéki fiatalokat.

Polyák Albert, az NMI főigazgatója hangsúlyozta: a filmművészet válhat a 21. század népművészetévé, hiszen ma már szinte minden gyerek zsebében lapul mozgókép készítésére alkalmas eszköz.

Mint fogalmazott, a cél az, hogy a fiatalok az egyéni kreativitásukat közös cselekvéssé formálják, filmes formában feltárva a helyi természeti, történeti és kulturális értékeket, bemutatva saját élethelyzetüket és gondolataikat.

A program fő szakmai partnere a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Buglya Sándor, a Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője elmondta: szerepet vállalnak a műhelymunkát támogató és irányító szakemberek megtalálásában, kiválasztásában.

Hozzáfűzte azt is, hogy a résztvevő fiatalok a vetített filmek elemzésén túl elsősorban a dokumentumfilmek készítésének módját fogják elsajátítani.

A kortárs magyar filmkultúra népszerűsítése érdekében három filmforgalmazó - az Anjou Lafayette, a Cirko Film és a Mozinet - 63 mozifilmet ajánlott fel ingyenesen a program megvalósításához.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője az eseményen hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés többségében olyan településeket érint, amelyekben nem található artmozi, így más lehetőség nem is áll rendelkezésre a programban szereplő filmek közösségi vetítésére.

Az első magyar mozifilm elkészülésének 115. évfordulója, valamint az első magyar mozgókép megszületésének 120. évfordulója alkalmából elindított mintaprogram folytatásaként a szervezők 2017 februárjában egy országos ifjúsági filmfesztivált terveznek a filmkultúrával ismerkedő fiatalok számára.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×