INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nemeskürty Istvánt az Emmi és az MMA is saját halottjának tekinti

InfoRádió / MTI
Egyaránt saját halottjának tekinti az életének 91. évében, csütörtökön elhunyt, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas Nemeskürty István irodalomtörténészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Az Emmi által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény hangsúlyozza: Nemeskürty István, aki íróként, film- és irodalomtörténészként, tudósként és tanárként is maradandót alkotott, "számtalanszor rávilágított a magyar múlt kényszerrel elfedett tényeire, és lerántotta a leplet a szocialista realizmus irreális hazugságairól, amelyekkel meghamisítani vagy kisebbíteni akarták a történelem dicső magyar tetteit".

A tárca kommünikéje kiemeli, hogy Nemeskürty István munkássága nyomán "közelebb kerültünk Magyarország igaz történelméhez".

Az MMA közleménye szerint most elhunyt tiszteletbeli tagjuk életműve a 20. századi magyar irodalom, a filmkultúra és a művészet egyetemesen megbecsült értékévé vált.

A Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas professzor 2014-ben vehette át a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját "a magyarság felemelkedéséért bátran vállalt szolgálatáért, a szellemi összetartozást és nemzettudatot erősítő irodalmi, filmes és közéleti munkásságáért" - idézik fel.

A címlapról ajánljuk