eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ez a hétvége az édesszájúaké - csokoládé és édességfesztivál a Budai Várban

A gasztrokulturális étlapról évek óta számtalan minőségi rendezvény és fesztivál közül választhattunk, de az étlap mégsem volt teljes, hiszen hiányzott a desszert. A világ sikeres csokoládé- és édességfesztiváljai után idén szeptembertől évről évre megrendezik hazánkban az Édes Napok Fesztivált.

Péntektől vasárnapig a magyar kézműves csokoládémanufaktúráktól a legismertebb nemzetközi édességmárkákon át a legjobb magyar cukrászatokig a szakma minden szegmense képviselteti magát a Budai Várban a Édes Napok csokoládé- és édességfesztiválon.

Rebrus Csaba, a fesztivál egyik tulajdonosa megnyitó beszédében elmondta, hogy a magyarországi csokoládéfogyasztás nem tudatos döntéseken alapszik, az emberek nem néznek utána, hogy mit vásárolnak: a minőségi választás kommunikációjára többnyire csak a húsvéti és a karácsonyi ünnepek idején van lehetőség.

"Ugyanúgy, ahogy a bor- és a pálinkafesztivál hozzájárult a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez, szeretnénk elérni, hogy a gasztronómiai fesztivál hasonló eredményt érjen el a "csokikultúra" terén" - fejtette ki.

A szervezők kiemelték, hogy nem elsősorban gyermekfesztiválról van szó, bár a kicsik mindent megkapnak, amit szemük-szájuk kíván. A cél az, hogy a felnőttek csokoládéhoz kapcsolódó tudását, igényességét növeljék, és megismertessék velük a szakma magyar és nemzetközi legjobbjait.

Az éjszakai órákig nyitva tartó rendezvényen a csokoládékhoz illő minőségi borokat, pálinkákat is kóstolhatnak a látogatók, a színpadon pedig komolyzenei, swing, soul és funky koncertek növelik a hangulatot.

A szervezők meghívására Budapestre érkezett egy igazi gasztroguru: a BBC Good Food Magazin volt szerkesztője, Sarah Jane Evans is, aki amellett, hogy Master of Wine címmel rendelkezik, a brit Academy of Chocolate egyik alapítója is. Így a csokoládékészítés elhívatott szakaértőjeként előadást tart a csokoládékóstolás mikéntjéről, valamint a csokoládékészítés folyamatairól és különböző aspektusairól. Bemutatatják Csomagolatlan csokoládé (Unwrapped Chocolate) című könyvét is.

A részletes programokról az esemény hivatalos honlapjáról tájékozódhat.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×