Péntektől vasárnapig a magyar kézműves csokoládémanufaktúráktól a legismertebb nemzetközi édességmárkákon át a legjobb magyar cukrászatokig a szakma minden szegmense képviselteti magát a Budai Várban a Édes Napok csokoládé- és édességfesztiválon.
Rebrus Csaba, a fesztivál egyik tulajdonosa megnyitó beszédében elmondta, hogy a magyarországi csokoládéfogyasztás nem tudatos döntéseken alapszik, az emberek nem néznek utána, hogy mit vásárolnak: a minőségi választás kommunikációjára többnyire csak a húsvéti és a karácsonyi ünnepek idején van lehetőség.
"Ugyanúgy, ahogy a bor- és a pálinkafesztivál hozzájárult a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez, szeretnénk elérni, hogy a gasztronómiai fesztivál hasonló eredményt érjen el a "csokikultúra" terén" - fejtette ki.
A szervezők kiemelték, hogy nem elsősorban gyermekfesztiválról van szó, bár a kicsik mindent megkapnak, amit szemük-szájuk kíván. A cél az, hogy a felnőttek csokoládéhoz kapcsolódó tudását, igényességét növeljék, és megismertessék velük a szakma magyar és nemzetközi legjobbjait.
Az éjszakai órákig nyitva tartó rendezvényen a csokoládékhoz illő minőségi borokat, pálinkákat is kóstolhatnak a látogatók, a színpadon pedig komolyzenei, swing, soul és funky koncertek növelik a hangulatot.
A szervezők meghívására Budapestre érkezett egy igazi gasztroguru: a BBC Good Food Magazin volt szerkesztője, Sarah Jane Evans is, aki amellett, hogy Master of Wine címmel rendelkezik, a brit Academy of Chocolate egyik alapítója is. Így a csokoládékészítés elhívatott szakaértőjeként előadást tart a csokoládékóstolás mikéntjéről, valamint a csokoládékészítés folyamatairól és különböző aspektusairól. Bemutatatják Csomagolatlan csokoládé (Unwrapped Chocolate) című könyvét is.
A részletes programokról az esemény hivatalos honlapjáról tájékozódhat.
Hanganyag: Exterde Tibor