eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csinszka, a halandó múzsa - élet Ady után

Csinszka Ady Endre halálát követő szerelmeit és életét dolgozza fel Rockenbauer Zoltán A halandó múzsa című kötete. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelent könyvet péntek délután mutatják be a Károly körúti Alexandra Irodalmi Kávéházban. A szerző új művét szombat délután öt órától dedikálja a Vörösmarty téren.

Boncza Berta a magyar irodalom egyik legnagyobb múzsája. 1914-ben találkozott Ady Endrével, aki verseiben Csinszkának nevezte. 1915-ben házasodtak össze. Ady 1919-es halálát követően Csinszka "nagyon hamar dobta el az özvegyi fátylat" - fogalmazott az InfoRádiónak Rockenbauer Zoltán, aki A halandó múzsa című könyvével mutatja be a nő Ady utáni életét.

A szerző azért tartotta fontosnak, hogy Csinszka életének ezt a periódusát dolgozza fel, mert mint fogalmazott: Csinszkáról mint Ady múzsájáról sokat tudunk, de kevésbé ismert tény, hogyan élt a költő halála után.

Csinszka 1919 után Márffy Ödön festőhöz ment feleségül, és a képzőművész hasonlóan fontos műveket alkotott feleségéről, mint Ady Endre a Csinszka-ciklus verseiben - vagyis a magyar képzőművészet fontos periódusa kötődik a múzsa és a festő nevéhez, hangsúlyozta a szerző.

Rockenbauer Zoltán úgy véli: Csinszka érdekes személyiség, aki több művészeti ágban tevékenykedő "nagy embernek" volt a szerelme, például Babits Mihállyal is volt kapcsolata.

A szerző június 6-án dedikálja könyvét a 80. Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téren.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×