eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ökumenikus jellegű könyvhét - nem csak teológiai témákkal

Ma kezdődik a Szent István Könyvhét a Ferenciek terén, melyen 34 kiadó állít ki, több mint hétezer kiadványt és 86 könyvheti újdonságot. Minden nap 3-tól 6 óráig dedikálásokkal várják az olvasókat, szombaton pedig egész napos programsorozat szórakoztatja a kilátogatókat. Vas Lászlót, a Szent István Kiadó kereskedelmi vezetőjét kérdeztük.

Hol és hogyan nyílt meg a könyvhét?

Ma délelőtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek, a társulat fővédnöke nyitotta meg. Itt adják át a Stephanus-díjakat, idén, az elmúlt évekhez hasonlóan, két kategóriában. A teológiai díjat Dr. Gánóczy Sándornak, a würzburgi egyetem nyugalmazott dogmatika professzorának, az irodalmi kategóriában pedig Czakó Gábor írónak. Ezeket a díjakat minden évben olyan szerzők és írók kapják, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény kultúra értékrendjét közvetítik

Milyen témájú könyvekkel találkozhatnak az olvasók?

A könyvkiadás szinte teljes repertoárja megtalálható a Szent István Könyvhéten. Ha valaki azt gondolná, hogy itt csak mély lelkiségű, illetve teológiai könyvek találhatóak, az téved. A szépirodalom, a család, a kapcsolatok, illetve a pszichológia minden területéről jelennek meg kiadványok. Egyben egyháztörténet, vallástörténet, teológia, tehát azt hiszem a könyvkiadás teljes spektrumán megtalálható irodalmak jelennek meg a kiadók választékában.

Az idei könyvkínálatot mi fogja jellemezni?

Idén két jeles évfordulót ünneplünk, Szent Pál születésének 2000. évfordulóját, amely témában főleg a katolikus kiadók jelentettek meg regényeket, életrajzokat. A másik pedig Kálvin születésének 500. évfordulója. A Szent István könyvhét ökumenikus jellegű, tehát ugyanúgy részt vesznek rajta a protestáns, református terjesztők és kiadók, mint a katolikusok. Idén a protestáns, református kiadók jelentettek meg főként Kálvinnal kapcsolatos munkákat, életrajzokat, illetve Kálvin teológiájával kapcsolatos köteteket.

Mekkora látogatottságra számítanak?


Évek óta egyre többen látogatják a rendezvényt, tavaly több mint 50 ezren vettek részt. Bár budapesti rendezvényről van szó, ezt próbáljuk kiszélesíteni. A Szent István társulat, évente háromszor jelenteti meg a Szent István Könyvklub Katalógust, amely országos terjesztésű. Az első megjelenést mindig a Szent István könyvhétre időzítjük, hogy a kiállított könyveket ebben bemutathassuk. Ez több tízezer katalógust jelent országszerte, így próbáljuk, mondhatni virtuálisan kiszélesíteni a budapesti Ferenciek terét és ezzel együtt a rendezvényt is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 09:12
×
×
×
×