eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Zenei ízlés: reménytelen női-férfi megosztottság?

Miért tartják "nyálasnak" a férfiak azokat a zenéket, amelyeket a nők kedvelnek? Miért van az, hogy míg régen a metált a fiúk kedvelték, ma már a lányok is szép számmal képviseltetik magukat a metálkoncerteken? Mi a különbség a rendszerező és az átélő agy közt? A Times ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Ön is járt már úgy, hogy elment egy koncertre a kedvesével, aki aztán alig várta, hogy vége legyen a műsornak? És a hallgatóság nagyrészt középkorú férfiakból, esetleg tizenéves lányokból állt? Minek köszönhető, hogy vannak együttesek, akiknek rajongói szinte csak a nők vagy csak a férfiak közül kerülnek ki, míg a másik nemet kifejezetten irritálják vagy egyszerűen összezavarják?

A Smiths, a Led Zeppelin, a Fall vagy épp Neil Young inkább a férfiak ízlését találta el, azonban Tori Amos, Justin Timberlake, vagy épp a Simply Red, James Blunt és Alanis Morrissette elsősorban a női szíveket hódította meg, a Take Thatről nem is beszélve.

Vajon mi lehet az oka mindennek? A közhidelem több elméletet is ismer, amellyel válaszolni lehet a kérdésre. Egy férfi zenei menedzser szerint a fő ok, hogy a férfiak szeretik megtanácskozni, mit kedvelnek. "A nők nem tesznek így - mondja. - A dolog iróniája, hogy kevés olyan zene állta ki az idő próbáját, amelyet a maga idejében fontosnak tartottak."

Arra kérték egy női fotós ügynökség munkatársát, aki korábban sajtósként dolgozott a zeneiparban, hogy röviden, egy mondattal jellemezzen különböző előadókat. Neil Youngot "nyafogónak", a Fallt "szerencsétlen északi bolondoknak" nevezte, a Led Zeppelinen pedig csak röhögött. Azt gondolta ugyanis, zenei megbízhatóságát tesztelik épp.

"Ideges voltam, mert úgy hangzottak, mint amiket szeretni kellene, és kissé bűnösnek éreztem magam, hogy nem tetszenek. A nők máshogy tekintenek a zenére, mint a férfiak. Nincs szükség arra, hogy összegyűjtsünk rengeteg lemezt, és ábécésorrendbe rendezzük őket. Nekünk elég annyi, hogy szeretünk egy dalt."

A tudományos kutatások szerint az újszülőttek hamarabb fölismerik a zenei fordulatokat, mint a nyelvieket, de a két dolog ugyanazokra a mechanizmusokra épül. Amikor egy kisgyerekhez beszélünk, gyakran megemeljük a hangunk tónusát - ez pedig alapvetően zenei cselekedet. Mindez fölveti a kérdést: ha más tónusban beszélünk fiunkhoz, mint lányunkhoz, másmilyen zenékre lesznek fogékonyak?

Régen a heavy metal a fiúk zenéje volt. Az idősebbek azt gondolhatnák, hogy ez örökre így is marad - de nem, a mai tizenéves lányok ugyanúgy kedvelik a metált, mint barátjuk. Nicola Dibben szerint , aki a sheffieldi egyetem zenei pszichológia kurzusát vezeti, a könnyűzene egész életünkben fontos identifikációs tényező: a többi közt ennek segítségével határozzuk meg, kik vagyunk, és kik szeretnénk lenni.Amikor egy adott előadót hallgatunk, egyrészt azt figyeljük, mi az, ami életünk konvenciói számára elfogadható, majd pedig hogy szeretnénk-e ezzel azonosulni. A metál hangos, energikus zene - olyan fogalmak társíthatóak hozzá, amelyeket többnyire a férfiassággal szoktunk összefüggésbe hozni. A mai fiatal lányok számára azonban ezek olyasmit jelentenek, amivel ők is szívesen azonosulnak.

Állítólag a tizenéves fiúk kerülik a női énekeseket - például Kate Nash sem örvend hatalmas népszerűségnek körükben. Ugyanakkor a lányok úgy gondolják, ez így van jól: szerintük fura volna, ha egy "pasi" túlságosan rajongana Kate-ért.

A Glasgowi Kaledóniai Egyetem zenei pszichológia professzora, Raymond McDonald szerint a jelenségre nem a "férfi" és "női", hanem a "férfias" és "nőies" fogalmai illenek inkább. A professzort egyszer arra kérte a BBC 6 Music csatorna, hogy segítsen növelni a női hallgatók számát. McDonald ezért a segítségért kapott hideget és meleget, ugyanis az előítéletek, sztereotípiák támogatásával vádolták.

Szerinte ugyanakkor elsősorban kognitív különbségeknek köszönhető a két nem elütő ízlése. Mint mondja, a férfiaknak rendszerező agya van, a nőknek pedig átélő, beleélő. Ugyanakkor rengeteg különbség van nemeken belül is, egy nő reagálhat tipikus férfi módjára is a zenére.

A professzor, aki nagy zenerajongó sőt, zenész is egyben, reméli, hogy elmélete a zenei ízlést az egyes emberek kognitív stílusának pontos meghatározójává teszi. Hogy mindez öröklött vagy tanult, egyelőre nem tudjuk, de Norman Doidge könyve, A magától változó agy szerint felfogásunk sokkal inkább alakítható, mint gondolnánk. Ki tudja, talán egyszer Kate Nasht is megkedvelhetik a fiúk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×