eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kijev Pécstől pályázna el pénzt

Az ukrán főváros, Kijev szintén pályázni akar az Európa kulturális fővárosa címre. Amennyiben elnyeri a címet, a 2010-re kulturális fővárosnak kijelölt Pécs kisebb támogatást kapna.

Az Európai Unió kulturális miniszterei 2004 májusában határoztak arról, hogy 2009-től évente két település, egy régebbi és egy új tagállam városa együtt legyen Európa kulturális fővárosa. Az akkori döntés értelmében 2010-ben egy magyar és egy német város viselheti a címet. Magyarországon már megszületett a döntés, hogy Pécs pályázik erre a lehetőségre - a németeknek pedig két jelölt, Görlitz és Essen között kell választaniuk.

Ugyanakkor elvileg adott a lehetőség, hogy olyan város is pályázzon, amely nem az EU területén fekszik (2008-ban például a nagy-britanniai Liverpool mellett a norvégiai Stavanger lesz Európa kulturális fővárosa).

Isztambul és Kijev is pályáznak

Ezt a lehetőséget kihasználva tavaly decemberben Isztambul jelentette be jelöltségét, most pedig Kijev. Jelentkezésük nem veszélyezteti Pécs státusát (a magyar város bizonyosan Európa egyik kulturális fővárosa lesz 2010-ben, az ezt jóváhagyó hivatalos EU-döntés már csak formalitás), de nyilvánvaló, hogy ha Isztambul, vagy Kijev megkapja a lehetőséget, a harmadik címet, akkor ezek a nagyvárosok el fogják vonni a figyelem, s az esetleges uniós anyagi támogatás egy részét.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×