INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

Együttműködik a kolozsvári és a budapesti opera

Infostart

Kölcsönös vendégjátékokat, koprodukciókat, művészek cseréjét is lehetővé teszi az az együttműködési megállapodás, amelyet a Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója írt alá Budapesten.

A megállapodásban kinyilvánították, hogy a magyar operajátszást a két önálló intézmény képviseli a világon, a magyar operatörténet kezdetei pedig Kolozsvárhoz kötődnek, ahol 213 éve megszakítás nélkül játszanak operát.

A két opera vendégjátékokkal szélesíti a repertoárt, illetve kölcsönös koncertlehetőséget biztosít a zenekaroknak. Megnyitják egymás számára az intézmények archívumait, történeti gyűjteményeit és a kottatárakat. Ezzel lehetővé teszik az egységes szemléletű magyar operatörténeti kutatást, valamint a forrásanyagok gondozását és sajtó alá rendezését.

A megállapodás szerint a fiatal határon túli tehetségek gondozására operastúdiót nyitnak, debütálási lehetőséget és mesterkurzusokat szerveznek.

Kesselyák Gergely, az Operaház január 1-jével kinevezett új főzeneigazgatója elmondta: a megállapodásban nem esik szó pénzről, valójában azt a szándékot rögzíti, hogy a két intézmény "összetolja" azt, amije van, hogy mindenki jól járjon.

Budapesti részről Hegyi Árpád Jutocsa, a Kolozsvári dalszínház részéről Simon Gábor írta alá a kölcsönös előnyöket biztosító dokumentumot.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018