eur:
400.11
usd:
361.98
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra
Az orosz védelmi minisztérium 2024. szeptember 26-án közreadott videófelvételéről készített képen orosz katona 152 milliméteres Giacint-Sz önjáró löveggel tüzel az ukrán állásokra egy nem megnevezett ukrajnai helyen.
Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Nem tudta megállítani az oroszokat Vuhledarnál, visszavonulni kényszerül az ukrán sereg

Az oroszok megerősítették a híreket, de közölték, korai még a város felszabadításáról beszélni.

Az ukrán erők parancsot kaptak arra, hogy vonuljanak vissza az ostrom alatt álló, kelet-ukrajnai, Donyeck megyei Vuhledarból, mert az orosz csapatok hamarosan bekerítenék őket - közölte az ukrán hadsereg keleti parancsnoksága szerdán. A cél az emberek és a katonai felszerelés védelme. Az ukrán erők új állásokat vesznek fel a további műveletekhez.

A közlemény szerint az orosz erők támadásai kimerítették az ukrán védelmet, és felmerült annak a veszélye, hogy az oroszok bekeríthetik a várost.

Az oroszok részéről Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek megerősítette, hogy Vuhledar önkormányzatának épületére valóban kitűzték az orosz zászlót, de, mint mondta,

korai lenne még a város "felszabadításáról" beszélni. Gagin szerint a magaslaton fekvő település "megtisztítása" folyamatban van, ami még eltart egy ideig.

Közölte, hogy civilek is maradtak Vuhledarban, de a pontos számukat nem tudta megadni.

A kelet-ukrajnai Vuhledart a háború kezdete óta ostromolták az orosz csapatok. A háború előtt 14 ezer fős népességű, elsősorban szénbányászatból élő várost a harcok teljesen romba döntötték, szinte mindenki elmenekült a településről. Vuhledar elfoglalása azért jelentős, mert a keleti és a déli frontvonal kereszteződésénél fekszik, illetve közel van a Krímbe tartó vasútvonalhoz is. Emellett fontos stratégiai jelentősége van, mert magaslaton fekszik, ahonnan az ukránok be tudták lőni az orosz utánpótlási vonalakat a térségben.

Az utóbbi időben az orosz csapatok egyre nagyobb erővel nyomultak nyugat felé, szeptember közepén elfoglalták a donyecki régióban lévő Ukrajinszk települést, és megkezdték Vuhledar bekerítését. A Vuhledartól 80 kilométerre fekvő Pokrovszk szintén az orosz erők egyik kulcsfontosságú célpontja.

(A nyitóképen: Az orosz védelmi minisztérium 2024. szeptember 26-án közreadott videófelvételéről készített képen orosz katona 152 milliméteres Giacint-Sz önjáró löveggel tüzel az ukrán állásokra egy nem megnevezett ukrajnai helyen.)

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×