eur:
395.87
usd:
354.56
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédet mond az előző napi terrorcseleménnyel kapcsolatban Moszkvában 2024. március 23-án. Az orosz államfő elmondta, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését. A támadásnak az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint legkevesebb 115 halálos és több mint száz sebesült áldozata van. A támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Pavel Byrkin

Kiegészült az orosz nukleáris doktrína, már ennyi is elég a végső válaszhoz

Vlagyimir Putyin bemutatta a megváltozott orosz nukleáris doktrínát, amely szerint Oroszország fenntartja a jogot az atomfegyverek bevetésére, ha támadás érné őket vagy Fehéroroszországot.

Az orosz államfő a moszkvai Biztonsági Tanács nukleáris elrettentés kérdéseivel foglalkozó ülésén hangsúlyozta: "Fenntartjuk a jogot magunknak arra, hogy atomfegyvert vessünk be abban az esetben, ha agresszió érné Oroszországot vagy Fehéroroszországot, mint a Szövetségi Állam részét" - írja az atv.hu a TASzSZ közlése nyomán.

A hivatalosan "Az állami nukleáris elrettentési politika alapelvei" névre hallgató dokumentum a nukleáris fegyverek használatának alapjait rögzíti. Eszerint Oroszország csak végső esetben, szuverenitása védelmében nyúlhatna nukleáris válaszlépésekhez.

Moszkva azonban úgy ítélte meg, hogy a közelmúlt geopolitikai változásai, felmerülő katonai fenyegetései indokolttá teszik a doktrína felülvizsgálatát

- írják. A nukleáris elrettentéssel foglalkozó Orosz Biztonsági Tanács ülésén Vlagyimir Putyin ismertette a módosított dokumentum főbb irányelveit. Az új verzió elkészült, de a végső jóváhagyás még várat magára.

Az orosz hírügynökség összeszedte a legfontosabb változásokat a dokumentumban:

  • Az új doktrína több országot és katonai szövetséget vesz célba, amelyekre Oroszország nukleáris elrettentési politikája vonatkozik.
  • Új katonai fenyegetések kerültek a listára, amelyek esetén Oroszország nukleáris elrettentést alkalmazhat.
  • Ha egy nem nukleáris ország támadja meg Oroszországot egy nukleáris hatalom támogatásával, azt közös támadásként fogják kezelni, és nukleáris válaszlépést válthat ki.
  • Ha Oroszország megbízható információt kap arról, hogy stratégiai vagy taktikai repülőgépek, cirkálórakéták, drónok vagy hiperszonikus fegyverek tömegesen elindulnak az ország felé, azt nukleáris válaszra okot adó fenyegetésnek tekinthetik.
  • Oroszország nukleáris fegyvert is használhat, ha Fehéroroszországot, legfontosabb szövetségesét éri támadás.
  • Ha Oroszország szuverenitását hagyományos fegyverekkel fenyegetik, az is indok lehet a nukleáris válaszra.

Ezen kívül az ülésen leszögezték, hogy a nukleáris triád (a nukleáris tengeralattjárók, stratégiai bombázók és interkontinentális ballisztikus rakéták rendszere) továbbra is kulcsfontosságú eszköz Oroszország biztonságának garantálásában és a globális egyensúly fenntartásában.

A jelenlegi orosz nukleáris doktrínát 2020-ban hagyták jóvá egy korábbi, közel 10 éven át érvényben lévő változat helyére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×