eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
22 January 2022, Berlin: The future federal chairman of the CDU, Friedrich Merz. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Merz egy csatát megnyert, de messze a háború vége

Kétségkívül nagy győzelmet aratott Friedrich Merz azzal, hogy az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kancellárjelöltje lett. A németek többsége ma minden valószínűség szerint a keresztény pártok győzelmére és arra fogadna, hogy az ország következő kancellárja a 68 éves politikus lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hivatalban lévő Olaf Scholz kancellár és pártja, a szociáldemokrata SPD feladta volna a harcot.

Nemcsak a médiában, hanem politikai körökben is meglepetést keltett, hogy huszonnégy órán belül Merz két konzervatív vetélytársa is visszalépett Friedrich Merz javára a kancellárjelölti tisztségtől. Először Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke, Hendrik Wüst döntött így, majd egy nappal későb a felmérések szerint Wüstnél is erősebb rivális, a kizárólag Bajorországban tevékenykedő kisebbik keresztény párt, a CSU elnöke, egyben a tartomány miniszterelnöke, Markus Söder jelentette be Merz támogatását.

Söder "meghátrálása" még Wüst döntésénél is nagyobb meglepetést okozott. A korábbi felmérések ugyanis arról tanúskodtak, hogy a megkérdeztettek többsége a bajor politikust tartotta legesélyesebbnek a kancellárjelölti tisztség elnyerésére, sőt Merzet még Hendrik Wüst is megelőzte. A politikai elemzők úgy vélik, a CDU elnöke az elmúlt hónapok gazdasági, de mindenekelőtt rendkívül éles migrációs vitáiban határozottan és jól képviselte az ország érdekeit, fokozatosan erősítve a konzervatív pártszövetség tekintélyét. De elhangzott olyan érvelés is, hogy a "kis" CSU-val szemben a "nagy" CDU-nak kell harcba szállnia a kancellári tisztség elnyeréséért, amit az elmúlt évek választásai bizonyítottak.

Egy nappal a történtek után Fiedrich Merz igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba. Az ARD közszolgálati televíziónak már magabiztosan nyilatkozott, és azt állította, hogy bajor vetélytársával a visszalépésről a kulisszák mögött már korábban megállapodott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amennyiben a kereszténypártok a választások eredményeként kormányra kerülnek, a CSU-nak fontos szerepe lesz.

A konzervatív kancellárjelölt az interjúban már előretekintett, de mindenekelőtt azt hangoztatta, hogy tisztában van a "nagy felelősséggel".

"Olyan erősek akarunk lenni, hogy ne lehessen nélkülünk és ellenünk kormányozni"

– szögezte le. Söderrel – mint fogalmazott – egyetértett abban, hogy 2021-et nem szabad megismételni. A három évvel ezelőtti szeptemberi választásokon az akkori CDU-elnök, Armin Laschet vezette pártszövetség vereséget szenvedett az SPD-vel szemben. Merz ezt követően – Laschet lemondása után – nyerte el a pártelnöki tisztséget.

Kijelentette azt is, hogy az uniópártok nem tesznek koalíciós ígéreteket a választások előtt. A tizenhat évig tartó Merkel-korszak egykori partnerére, a jelenlegi legkisebb kormánykoalíciós pártra, a szabad demokrata FDP-re utalva úgy foglalt állást, hogy párt jövője szerinte a a jelenlegi koalícióban való maradástól függ.

Merz szerint ha az FDP továbbra is koalícióban marad, a szeptemberi választáson már be sem jut a Bundestagba.

"Ellenkező esetben erre talán még van némi esélye" – tette hozzá. Kérdésre válaszolva elvetette a koalíciót a Zöldek Pártjával, mert szerinte a politikai centrumban jelenleg nincs még egy olyan párt, amely olyan állandó paternalizmust és szabályozási mániát követ, mint a Zöldek. "Ha ez megváltozik, az együttműködésről alkotott nézet is megváltozhat" – fogalmazott, de hozzátette, hogy tartományi szinten más a helyzet.

A tudósítás szerint a szociáldemokrata SPD-vel való esetleges koalícióról nem nyilatkozott. Egy évvel a választások előtt a közvélemény-kutatások túlnyomó többsége szerint jövő ősztől ugyanakkor a legnagyobb esélye egy nagykoalíciónak, azaz a CDU/CSU és az SPD kormányzati szövetségének van.

Az első nyilatkozatok szerint egyáltalán nem lepte meg a szociáldemokrata pártot és személy szerint Olaf Scholz kancellárt Merz jelölése, olyannyira nem, hogy a ZDF szerint kidolgozták az ezzel kapcsolatos stratégiát is. Ennek lényege Friedrich Merz alkalmasságának megkérdőjelezése, illetve annak kivárása, hogy hibákat kövessen el.

Megszólalt a kancellár is, aki az üzbég fővárosban, Asztanában állt a kamerák elé. A hivatalban lévő kancellár azt hangoztatta, hogy számított erre, sőt ez előnyös is számára. Támadta Merzet, a többi között utalva a menekültválsággal kapcsolatos politikájára.

"Merz olyan típusú politikus, aki azt hiszi, hogy valójában már megoldotta migrációs kérdéséket" – fogalmazott, és felrótta a többi között azt is, hogy képtelen kompromisszumokat kötni

Elemzők szerint az SPD arra számít, hogy Friedrich Merz hasonlóan hibákat követ el, ahogy ez a 2021-es választások előtt Armin Laschet esetében történt. Scholz rendíthetetlenül bízik abban, hogy 2025 szeptemberében is ő lesz a párt kancellárjelöltje. Kihívója elemzések szerint saját pártjában – a népszerűségi lista alapján – csakis a védelmi miniszter, Boris Pistorius lehet. A két koalíciós partner, a Zöldek és az FDP kudarcaiból pedig szintén csak Scholz, illetve az SPD profitálhat.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×