eur:
394.12
usd:
354.34
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Donald Trump amerikai elnök (b) a nevét viselő golfpályán a Virginia állambeli Stirlingben 2020. november 7-én, négy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Kiderült, ki és miért lőtt Donald Trump közelében

Fegyveres férfit észleltek a golfpályánál, ahol az exelnök-elnökjelölt tartózkodott, a titkosszolgálat emberei próbáltak éberek lenni.

A Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei adtak le lövéseket a golfpálya közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek; a nyomozásban merényletkísérletként kezelik az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda közlése szerint.

Az incidenst követően tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyanúsított, Ryan Wesley Routh fegyverét hátrahagyva autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később. A helyi rendőség képviselője akkor azt közölte, hogy a gyanúsított őrizetbe vételekor nyugodtan viselkedett. A meneküléshez használt járműre egy szemtanú hívta fel a figyelmet, az autót később elektronikus rendszámleolvasóval találták meg - közölték.

A Palm Beach megyei rendőrség, a Szövetségi Nyomozó Iroda, a titkosszolgálat és az ügyészség közös tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott.

A sajtóeseményen bemutattak egy fotót két hátizsákról, amely a támadáskísérletnél használt fegyvert tartalmazta, egy AK-47-es fajtájú gépkarabélyt. Egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél.

A Szövetségi Nyomozó Iroda illetékese arról számolt be, hogy a vizsgálatra minden erőforrást rendelkezésre bocsátanak, valamint további személyzetet küldtek a területre, és a lakosságtól információkat kért.

Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a gyanúsított őrizetben van, és a vádemelés előkészítésén dolgoznak.

A titkosszolgálat képviselője úgy fogalmazott, hogy

a volt elnököt érintő "fenyegetettségi szint magas".

A megyei rendőrhatóságot vezető Ric Bradshaw azt mondta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, és arról is beszámolt, hogy a Donald Trump biztonságáért felelős ügynökök az eljárásrendnek megfelelően biztosították a területet, és így fedezték fel a fegyverest. A hatósági vezető megjegyezte, hogy Donald Trumpot volt elnökként a védelem más szintje illeti meg, mint egy hivatalban lévő elnököt, ugyanakkor elismerését fejezte ki a titkosszolgálat beavatkozásáért, amivel sikerült megelőzniük a támadást.

A volt elnök védelméért felelős titkosszolgálat és Donald Trump kampánycsapata is azt közölte, hogy a politikus biztonságban van, amit később Donald Trump a közösségi oldalán közzétett üzenetben megerősített. A republikánus elnökjelöltet a biztonságáért felelős egységek a közeli otthonába, a Mar-a-Lago rezidenciába vitték, amely körül szintén megerősítették a védelmet.

Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen már egyszer megkísérletek merényletet. Akkor a támadónak, a 20 éves Thomas Matthew Crooks-nak, aki egy közeli épület tetején rejtőzött, több lövést sikerült leadnia, l Donald Trump a fülén szenvedett könnyebb sebesülést, ugyanakkor a kampányesemény közönségének egyik tagja meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. A fegyverest akkor a titkosszolgálat egy mesterlövésze lőtte le. A Butlerben elkövetett merényletkísérlet nyomán hiányosságokat találtak a Dolnald Trump védelmét ellátó hatóságok munkájában, és azzal egy időben megerősítették a volt elnök körüli biztonsági intézkedéseket.

Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×