eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
hadihajó, hadiflotta,
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Kína tart a Tajvani-szorosnál tartózkodó német hadihajóktól

A Baden-Württemberg fregatt és egy kísérő ellátóhajó van a térségben.

Peking szombaton azzal vádolta meg Berlint, hogy növeli a biztonsági kockázatokat a Tajvani-szorosban, hogy két német hadihajó áthaladt a Tajvant Kínától elválasztó vízi úton.

Li Hszi, a kínai hadsereg keleti hadszíntéri parancsnokságának rangidős kapitánya és szóvivője egy nyilatkozatban hangsúlyozta: "A német fél magatartása növeli a biztonsági kockázatokat és rossz jelzéseket küld". Hozzátette, Peking csapatai a térségben "határozottan szembeszállnak minden fenyegetéssel és provokációval".

Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken megerősítette, hogy a Baden-Württemberg fregatt és egy kísérő ellátóhajó a szoros felé vagy azon keresztül halad.

Az Egyesült Államok és Kanada hadihajói az elmúlt hónapokban többször is áthaladtak a Tajvani-szoroson, ami arra késztette a kínai hadsereget, hogy "készültségi állapotot" rendeljen el.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Berlin 2021-ben indította el a német haditengerészet első misszióját az ázsiai-csendes-óceáni térségbe a 2000-es évek eleje óta, anélkül, hogy megközelítette volna a Tajvani-szorost. Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg tengeri és légi erőket küldött a német hajók "megfigyelésére és figyelmeztetésére".

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×