eur:
392.96
usd:
353.13
bux:
72760.13
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Nyitókép: Pixabay

Iskolai mobilhasználat: európai példák, ellentmondásos hazai rendelkezés

Egyre több európai országban tiltják be a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A külföldi példát követve nálunk szeptembertől korlátozzák a mobiltelefon-használatot. A témával kapcsolatban az InfoRádió készített körképet.

Angliában, Portugáliában, Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Olaszországban korábban már kitiltották az okostelefonokat az iskolákból. Franciaországban most próbaként 200 középiskolában tiltják meg a 15 évnél fiatalabb tanulóknak a mobilhasználatot. A kísérlet ideje alatt a diákoknak le kell adniuk a telefonjukat az iskola bejáratánál. Ezzel kiterjesztenék azt a 2018-as törvényt, ami ugyan megtiltotta az általános és középiskolás gyermekeknek, hogy az iskolában használják a mobiljukat, viszont nem kellett leadniuk a digitális eszközöket. Az intézkedésről a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatóját kérdezte az InfoRádió.

Fejérdy Gergely elmondta, hogy 199 intézmény önkéntesen vesz részt a francia kísérletben. Elsősorban a 14-15 éves korosztálynak szeretnék megtiltani a mobilhasználatot. Ehhez viszont az kell, hogy az iskolákban legyen olyan hely, ahol a készülékeket biztonságosan tudják őrizni. A kutató emlékeztetett rá: már a 2018-as törvény is nagyon szigorúan szabályozta, hogy a diákok által letétbe helyezett telefonokhoz milyen esetekben és kinek a felhatalmazásával lehet egyáltalán hozzányúlni. Ezt a rendelkezést szeretnék most a gyakorlatba is átültetni.

A szlovák oktatási minisztérium a gyermekek lelki egészségére hivatkozva tiltja be a mobiltelefonok használatát az általános iskolákban.

Robert Fico miniszterelnök azt mondta, az intézkedés a gyermekek között forradalmat fog kirobbantani bár a diákoknak nincs okuk arra, hogy mobiltelefont használjanak az iskolában.

Kiss Balázst, az InfoRádió pozsonyi tudósítója arról számolt be, hogy a tárca elképzelései szerint januártól az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak az elsőtől a harmadik osztályig teljesen betiltanák a mobiltelefonok használatát a tanórákon, az órák közötti szünetekben és az iskola területén. A negyedik, illetve a hatodik évfolyamok kivételt kapnak a tilalom alól, ha azt az állami pedagógiai program megköveteli, vagy ha a pedagógus így dönt az oktatás érdekében.

Míg Hollandiában már az év elejétől tiltják, addig Magyarországon csak a szeptemberben kezdődő új tanévtől korlátozzák az iskolai mobiltelefon használatot. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezeket a kérdéseket

helyben kell szabályozni, nem felülről előírni, és a rendelet is túlbonyolított.

A másik pedagógus érdekképviselet, a PSZ elnöke pedig azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy annyit kellett volna csak a jogszabályban rögzíteni: a tanítás idején, az iskolában a diákok az okoseszközöket csak kikapcsolt állapotban, a táskájukban tarthatják. Amennyiben pedig azt engedély nélkül használják, akkor a pedagógus elveheti, és csak a szülőnek adhatja vissza. "Nem kellett volna ennyire túlcizellálni és túlbonyolítani az egészet" - vélekedett Totyik Tamás.

Az intézkedésről az oktatási intézmények körében is megoszlanak a vélemények. A budapesti Madách Imre Gimnázium augusztus 19-én közleményben tájékoztatta a diákokat és szülőket, hogy az iskolában nem fogják elvenni a tanulóktól a digitális eszközöket a tanítási nap elején. A döntést azzal indokolták, hogy ez életszerűtlen lenne, és az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a mobiltelefonok iskolai használatát, valamint a kép, illetve a hangrögzítés korlátait a házirend már régóta szabályozza, és ennek betartása a jövőben szigorúbb lesz. A Belügyminisztérium most rövid közleményben jelentette be, hogy

azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.

A tárca indoklása szerint egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: nemzetbiztonsági érdekeket sérthetett meg az Amerikában lekapcsolt magyar rádiócsempész

Kis-Benedek József: nemzetbiztonsági érdekeket sérthetett meg az Amerikában lekapcsolt magyar rádiócsempész

Több amerikai hatóság és szerv is folyamatosan figyeli a védett technológiai eszközök továbbadását, csempészését, és egy ilyen akció keretében vették őrizetbe azt a magyar férfit is, aki társaival 200 amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt akart Oroszországba juttatni – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora hozzátette: érthető az amerikaiak határozott fellépése, mert az ilyen esetekben akár szenzitív adatok is az ellenérdekelt fél birtokába kerülhetnek.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×