eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Nyitókép: Pixabay

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.

A világ több pontján folyik a vita – pártállástól függetlenül – a mobiloknak a gyerekekre gyakorolt hatásáról. Svédország „a szabad világ” része, de most úgy tűnik, a polgárait felügyelő Kínához hasonlóan lesújt a gyerekek és kiskorúak mobilhasználatára. A nemzeti közegészségügyi hatóság most kiadott ajánlásai szerint kétéves korig a gyerekeknek nem kellene képernyő elé kerülniük, a tinik kütyühasználatát pedig maximum három órára kell limitálni naponta. Mivel ajánlásokról van szó, a szülőknek kell eldönteni, mire használják az eszközeiket a jelenlétükben – teszi hozzá a hatóság.

Ez az első alkalom, hogy Svédországban kiadták, hogyan kell szabályozni a képernyőidőt a gyerekek számára. A részletes ajánlásban az is szerepel, hogy 2-5 év között a kisgyerekek csak napi egy órán át játszhassanak mobileszközzel és hogy a 6-12 év közötti gyerekeknek is csak két órát engedélyezzenek. A nagykorúságig terjedő fennmaradó négy évben már három órára javasolják bővíteni a mobilképernyő előtt eltöltött időt.

Mindez hatalmas sokk lehet a svéd gyerekeknek, akik a statisztika szerint 9-12 éves korban átlagban négy, 12 éves kor felett pedig hét órát töltenek mobilozással (és ebbe még nem számolták bele a házifeladathoz használt mobilidőt).

„Túl sokáig hagytuk, hogy a képernyők és alkalmazások időt és figyelmet lopjanak el. Az ár – most már tudjuk – a jó közérzet. Tudjuk, hogy a digitális média árt az egészségnek, az alvásnak és fokozza a depressziót – mondta Jakob Forssmed szociális ügyekkel foglalkozó miniszter. – Ezek a korhatáros ajánlások fontos szerepet játszanak a gyerekek és a fiatalok, de szülők és gyámok támogatásában, hogy egészségesebb, tudatosabb és felelősebb módon használjuk a képernyőket és a digitális médiát. A gyerekek egészége fizeti meg a tech cégek profitjának az árát.”

A svéd közegészségügyi hatóság azt is javasolja, hogy lefekvés előtt a szülők ne engedjék a mobilozást és ne engedjék a gyerekek hálószobájába az eszközöket. Az ajánlások a felnőttekre is nyomást fejtenek ki, hogy mutassanak jó példát, amikor a mobilhasználatról van szó.

Mint a Guardian című lap tudósításában megjegyzi: az idén jelent meg egy francia tanulmány, amely szerint a háromévesnél fiatalabb gyerekeket semmilyen képernyő elé nem lenne szabad engedni és 11 éves korig nem kéne, hogy legyen saját telefonjuk. A francia iskolákban most 15 éves korig tartó mobiltilalommal kísérleteznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×