eur:
392.79
usd:
354.25
bux:
72948.69
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadásban egy néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték, ketten pedig  életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.
Nyitókép: MTI/AP/Gene J. Puskar

Hosszú ideig készült a volt elnök elleni merényletre Thomas Matthew Crooks

Egy hónapig nézegette az interneten a Kennedy merénylet részleteit.

Részletekbe menő felkészülés előzte meg a Donald Trump elleni merényletkísérletet az elkövető Thomas Matthew Crooks részéről, aki republikánus és demokrata kampányrendezvényeket is szemügyre vett - közölte a nyomozóhatóság illetékese szerdán.

Kevin Rojek, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges ügynöke, a szervezet pittsburghi irodájának megbízottja a nyomozás fejleményeiről szóló tájékoztatón elmondta: feltételezésük szerint Crooks a "lehetőséget" látta meg Donald Trump Butlerben tartott kampánygyűlésében arra, hogy végrehajtsa a hosszabb ideje tervezett támadást.

A nyomozók aprólékosan tanulmányozták a tettes internetes aktivitását, amiből kiderült, hogy Thomas Matthew Crooks nyilvánvalóan hosszabb ideje készült nyilvános eseményen támadást végrehajtani. A merényletkísérlet előtti 30 napban a férfi mintegy 60 internetes keresést indított el többi között a két elnökjelölt, Donald Trump és Joe Biden kampányeseményeire vonatkozóan - mondta el az FBI ügynöke, hozzátéve, hogy az egyik kérdés úgy hangzott: "Oswald milyen távol volt Kennedytől?", ami arra mutat, hogy a John Fitzgerald Kennedy elnök ellen végrehajtott 1963 novemberi merényletet is példaként használta.

Kevin Rojek arról is beszámolt, hogy miután nyilvánossá vált Donald Trump július 13-i választási gyűlésének helyszíne és időpontja, Thomas Matthew Crooks figyelme már csak arra összpontosult. Az internetes keresései között szerepelt Donald Trump színpadon való elhelyezkedésére vonatkozó kérdés, valamint a helyszínről, a Butler Farm Show területéről is próbált képekhez, felvételekhez hozzájutni.

A nyomozó közölte, hogy a támadó pontos motivációja, vagyis az, hogy miért készült merényletre politikus célpont ellen, nem derült ki, annak ellenére sem, hogy a nyomozás során eddig csaknem 1000 meghallgatás történt.

Az FBI különleges ügynöke arról is beszámolt, hogy Crooks a támadás délutánján, 4 óra körül 11 percen keresztül drónnal tanulmányozta a helyszínt. Azt is megerősítette, hogy a hatóságok 4 óra 26 perckor, szűk két órával a merényletkísérlet előtt már észlelték a férfit, és egyben kizárta, hogy tettestárs működött volna közre.

Hozzátette, hogy a merénylő összesen mintegy 6 percen keresztül tartózkodott azon a háztetőn, ahonnan a lövéseket leadta Donald Trumpra, és ahol a Titkos Szolgálat egy mesterlövésze egyetlen lövéssel ártalmatlanította.

Az amerikai médiában az elmúlt hetekben megjelent a kampánygyűlés közönségétől származó magánfelvétel, amely percekkel a merényletkísérlet előtt az épület tetején végiglopódzó Thomas Matthew Crooksot mutatta, akire a beszámolók szerint a hatóságok figyelmét is felhívták.

A történtek kivizsgálására, és annak megválaszolására, hogy a Trump védelmét ellátó Titkos Szolgálat miért vallott kudarcot feladatának elvégzésében, kétpárti munkacsoport alakult a Kongresszus alsóházának képviselőiből, akik hétfőn a helyszínen tájékozódtak.

Vezetőjük Mark Kelly, Pennsylvania állam republikánus képviselője arról számolt be, hogy a hatóságok megkésett beavatkozása, a biztonságért felelős illetékes pillanatnyi "lefagyásával" is magyarázható, vagyis azzal, hogy, akinek feladata lett volna a gyanús személyről szóló információ továbbítása, ezt nem tette meg időben.

A politikus hozzátette, egyelőre túlságosan korai lenne azt kijelenteni, hogy bűnös gondatlanság történt-e.

A merényletkísérlet következményeként a Titkos Szolgálat legalább öt ügynökét más munkakörbe helyezték át, köztük a pittsburghi területért felelős vezető ügynököt, valamint egyikét azon ügynököknek, akik Donald Trump védelmének részleteiért voltak felelősek - közölte a hatóság illetékese pénteken.

Július 13-án este 6 óra 11-kor, Donald Trumpra több lövést adott le a 20 éves pennsylvaniai illetőségű Thomas Matthew Crooks az állam nyugati részén fekvő Butler városában tartott választási nagygyűlésen. A lövedékek egyike Trumpot a fülén sebesítette meg, ugyanakkor a közönség tagjai közül egy ember meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült.

A támadót a Titkos Szolgálat egy másik épület tetején tartózkodó mesterlövésze lelőtte.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: nemzetbiztonsági érdekeket sérthetett meg az Amerikában lekapcsolt magyar rádiócsempész

Kis-Benedek József: nemzetbiztonsági érdekeket sérthetett meg az Amerikában lekapcsolt magyar rádiócsempész

Több amerikai hatóság és szerv is folyamatosan figyeli a védett technológiai eszközök továbbadását, csempészését, és egy ilyen akció keretében vették őrizetbe azt a magyar férfit is, aki társaival 200 amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt akart Oroszországba juttatni – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora hozzátette: érthető az amerikaiak határozott fellépése, mert az ilyen esetekben akár szenzitív adatok is az ellenérdekelt fél birtokába kerülhetnek.
VIDEÓ
Lezárult a Foxpost felvásárlása

Lezárult a Foxpost felvásárlása

A versenyhivatali engedély megszerzését és egyéb feltételek teljesülését követően sikeresen lezárult a Foxpost felvásárlása, így nemzetközi tulajdonossal folytatja tovább a hazai startup. A magyar csomagautomata piac meghatározó szereplőjét a Wallis Csoport és a Trueway (korábbi nevén Finext) értékesítette a Csehországban és Szlovákiában piacvezető Packeta Csoportot is tulajdonló nemzetközi befektetői konzorciumnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×