eur:
393.4
usd:
353.99
bux:
72838.51
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
War 2022 in Ukraine. Concept of strained relations between  and war with Ukraine and Russia.Military issues and the concept of war
Nyitókép: Galeanu Mihai/Getty Images

A CIA gyanítja, mi lehet az Oroszországba betört ukránok valódi célja

Az amerikai hírszerzés helyettes vezetője szerint az ukránoknak jó okuk van arra, hogy kemény harcokra kényszerítsék az oroszokat, ha Moszkva megpróbálná visszaszerezni a Kurszki régióban elvesztett területeket.

David Cohen egy nemzetbiztonsági konferencián mondott beszédében úgy vélte: egyelőre nehéz megítélni milyen hatása lehet a háborúra az ukrán offenzíva. Mint mondta: Vlagyimir Putyinnak nem csak azzal a ténnyel kell szembesülnie: most a frontvonal egy része már Oroszországban húzódik, hanem azzal is, hogy elveszített az ország területéből egy darabot - írja a Reuters.

A CIA helyette igazgatója közölte, hogy a kurszki betörés megváltoztathatja a háború menetét. Anélkül, hogy ezt részletesen kifejtette volna mire gondol, emlékeztetett rá: az ukránok néhány nap alatt száz települést foglaltak el, miközben az oroszok a Donbászban, szinte csak centimétereket képesek előrenyomulni, azt is iszonyatos emberi és anyagi áldozatok árán.

DavidCohen egyáltalán nem tartotta biztosnak, hogy az orosz hadsereg el tudja foglalni a kelet-ukrajnai Pokrovszkot,

ami egyébként egy kulcsfontosságú logisztikai központtá nőtte ki magát a háború két éve alatt. De még ha sikerül is az oroszoknak bevenniük a várost, a győzelem nem hozna érdemi változást a háború menetében - hangsúlyozta az amerikai kémfőnök helyettese.

Volodimir Zelenszkij kedden arról beszélt, hogy az Oroszországgal vívott háborút a tárgyalóasztalnál fogják majd befejezni, és ehhez Ukrajnának erős pozíciókat kell szereznie. Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy hamarosan bemutatja a háborút lezáró elképzeléseit Joe Bidennek, valamint az Egyesült Államok elnökségéért versengő két jelöltnek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak.

Ugyanakkor Vlagyimir Putyin eddig azt az álláspontot képviselte, hogy a tárgylásokon Ukrajnának el kell fogadnia a valós helyzetet. Vagyis Kijev belegyezik abba, hogy Moszkva elcsatoljon négy ukrán régiót és megtartsa a Krím-félszigetet.

A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyzi: Kijev szerint több mint 1200 négyzetkilométernyi orosz területet ellenőriz az ukrán hadsereg a Kurszki régióban. Márpedig ez is olyan realitás, amit figyelembe kellene venni a béketárgyalásokon.

Címlapról ajánljuk
Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Rengeteg magyar és külföldi fejlesztésű digitális újdonsággal bővült a hazai oktatási rendszer, és a mesterséges intelligencia is sokat tud segíteni a diákoknak, a tanároknak, de akár a szülőknek is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Koren Balázs matematikatanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar oktatója. Beszélt az okostelefonok figyelemelterelő hatásáról is.
VIDEÓ
Nagy esésben az amerikai tőzsdék

Nagy esésben az amerikai tőzsdék

Európában nagyrészt emelkedés látszott a mai kereskedésben, a magyar piac alulteljesítő volt. Eközben az USA-ban a kezdeti bizonytalanságot nagy esés váltotta fel a tőzsdéken, egyrészt az Nvidia-jelentés előtti türelmetlenségnek, másrészt a Goldman Sachs borúlátó jelzésének tudható be a hangulatromlás. A nagybank eszközallokációs kutatási vezetője szerint a piaci bizalom gyors visszatérése aggodalomra ad okot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×