eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
A Perini Navy Press Office képén a brit bejegyzésű Bayesian vitorlásról, amely egy viharban a szicílai Palermo környékén 2024. augusztus 19-én hajnalban elsüllyedt. A fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-öt kimentettek, egyet holtan találtak meg, hatot még keresnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Így találták meg luxusjacht áldozatait - drámai beszmoló a mentésről

Emberölési ügy lehet az elsüllyedt luxusjacht katasztrófája, a hatóságok a személyzet felelősségét is vizsgálják. Az olasz illetékesek sajtótájékoztatón számoltak be arról, amit eddig tudni lehet.

Bayesian augusztus 19-én hajnalban borult fel Szicília partjaihoz közel, a fedélzeten tartózkodó 22 ember közül 15 élte túl a katasztrófát. A hét áldozat közül az utolsót pénteken találták meg és hozták felszínre a búvárok. Az egyelőre nem tudni, a hajót mikor emelik ki.

Az olasz hatóságok beszámolója szerint augusztus 19-én hajnali 04:38-kor hívták a parti őrséget a viharba került Bayesianhoz, de mire kiértek, a luxusjacht már elsüllyedt. Néhány túlélőt egy közeli hajó mentett ki, és még aznap megtalálták a hajószakács, Recaldo Thomas holttestét is.

Két nappal később hozták felszínre Jonathan William Bloomer és felesége holttestét, Judy Bloomerét, valamint Christopher Morvilloét és feleségéét, Neda Morvillóét, augusztus 22-én pedig Mike Lynch-t.

Mint kiderült, ők valamennyien a hajó bal oldalán, az első kabinban voltak. Ugyanazon az oldalon, a harmadik kabinban találták meg Lynch 18 éves lányát, Hannah-t augusztus 23-án.

A hatóságok beszámolója szerint a hajó a jobb oldalára dőlve süllyedt el, az áldozatok ezért valószínűeg azokban a kabinokban kerestek menedéket, ahol még maradhatott valami levegő - írja a sajtótájékoztatóról szóló beszámolójában a HVG.

A sajtótájékoztatón a mentési művelet részleteiről is beszéltek. A keresésbe és mentésbe minden nap mintegy hetven embert vontak be, akik több mint 120 merülést hajtottak végre. A búvárok egyszerre csak 12 percig tudtak a vízben maradni. A munka nagyon intenzív és stresszes volt, 50 méteres mélységben dolgoztak, és az időjárási körülmények miatt nagyon kicsi volt a látótávolság.

Emberölési ügy és a legénység felelőssége

Az áldozatokat felboncolják, és vizsgálják a roncsot is, hogy kiderüljön, hogyan történhetett a katasztrófa. Ambrogio Cartosio ügyész az embrölést sem zárta ki, de hangsúlyozta: minden lehetőséget vizsgálnak.

Vizsgálják a legénység felelősségét is, miután többségük túlélte a katasztrófát, csak hajószakács veszett oda, míg a további hat áldozat a hajó utasa volt.

A nyomozást alapvetően befolyásolhatja, hogy mikor hozzák a felszínre a luxusjachtot. A kiemelés költségeit teljes mértékben a tulajdonosnak kell állnia, de egyelőre nem tudták megbecsülni, hogy ennek mekkora ára lesz.

Címlapról ajánljuk
Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Azonnali tárgyalásra szólították fel Zelenszkijt, újabb szektorban indított támadást Ukrajna – Háborús híreink szombaton

Azonnali tárgyalásra szólították fel Zelenszkijt, újabb szektorban indított támadást Ukrajna – Háborús híreink szombaton

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A világ legnépesebb országának, egyben egyik atomhatalmának vezetője felszólította Zelenszkijt, mielőbb üljön le béketárgyalásokra Oroszországgal, ebben pedig közvetítőnek ajánlkozott fel. Az ukrán haderő ellentámadást indított Harkiv megyében, folyamatosan tolják ki az oroszokat a megszállt részekről – mondta péntek este az ukrán elnök az ország lakosságához intézett beszédében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 24. 13:17
×
×
×
×