eur:
395.12
usd:
354.06
bux:
73143.06
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
The fire service dive boat with the body bag returns to Porticello harbour on the fifth day of the search and recovery operation, after the luxury yacht Bayesian sank in a storm on Monday whilst moored around half a mile off the coast of Porticello, Sicily. Picture date: Friday August 23, 2024. (Photo by Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

Vizsgálat alá vonhatták az elsüllyedt szuperjacht kapitányát

Többszörös emberölés és gondatlanságból előidézett hajótörés címén vizsgálatot indított az olasz ügyészség a szicíliai partoknál múlt héten elsüllyedt Bayesian "szuperjacht" ügyében a hajó kapitánya, az 51 éves új-zélandi James Cutfield ellen – írták hétfőn olasz lapok.

A La Repubblica és a Corriere dell Sera című lapok hírét az eljárás megindításáról egy igazságügyi forrás is megerősítette a Reuters hírügynökségnek.

A vizsgálat alá vonás önmagában nem jelenti az érintett személy bűnösségét, sem azt, hogy a vizsgálatot okvetlenül vádemelés követi

– jegyezte meg a brit hírügynökség.

A Palermóhoz közeli Porticello kikötőjétől 700 méterre horgonyzó hajó augusztus 19-én hajnalban süllyedt el egy rendkívül heves viharban. A brit lobogó alatt közlekedő 56 méteres jacht fedélzetén 22 személy tartózkodott, a többségüket sikerült kimenteni, hét ember azonban – köztük az 59 éves Mike Lynch brit mágnás és 18 éves lánya és két prominens brit házaspár, továbbá a legénység egy tagja – a tengerben lelte halálát.

A vizsgálóbírók vasárnap másodszor hallgatták ki a kapitányt, két órán át a La Repubblica szerint, amely úgy tudja, hogy vizsgálat indulhat a legénység egyik tagja ellen is, aki ügyeletes volt a vihar idején és túlélte a szerencsétlenséget.

A Termini Imerese-i főügyész, Ambrogio Cartosio szombaton azt mondta, hogy bár váratlan meteorológiai jelenség történt,

nagyon is elképzelhető, hogy többszörös emberölés és a hanyagságból előidézett hajótörés bűncselekménye valósult meg.

A Bayesiant úgy építették, hogy bármilyen időjárási viszonnyal dacolni tudjon – mondta a La Stampa című lapnak adott és hétfőn megjelent interjújában Franco Romani hajóépítő mérnök, a jachtot építő csapat tagja. A szakember azt feltételezi, hogy egy nyitva hagyott oldalsó nyíláson tört be víz a jachtba, ami elsüllyedését okozta. Romani szerint a legénység alábecsülhette a vihart, és nem biztosította, hogy minden nyílás zárva legyen a hajón.

A „brit Bill Gates”-ként emlegetett Lynch azt ünnepelte barátaival és hozzátartozóival a szuperjachton, hogy egy amerikai bíróság felmentette őt a milliárdos csalás vádja alól.

Az olasz média jelentése szerint a 15 túlélő vasárnap elhagyta Szicíliát, Palermóban szálltak fel egy Londonba tartó magánrepülőgépre. A távozók között volt Angela Bacares, Mike Lynch felesége és Hannah nevű 18 éves lányának anyja, a szerencsétlenül járt jacht tulajdonosa.

A porticellói kikötői sétányon vasárnap megemlékezést tartottak az elhunytak emlékére, ezen részt vettek mindazok a vízimentők, búvárok és tűzoltók, akik részt vettek a mentésben.

Címlapról ajánljuk
Több gyakori tévhitet is eloszlat a katasztrófavédelem – emberpróbáló kihívások előtt a tűzoltók

Több gyakori tévhitet is eloszlat a katasztrófavédelem – emberpróbáló kihívások előtt a tűzoltók

A nagy kánikulában akár a 70 Celsius-fokot is elérheti egy autó belső hőmérséklete, ezért nem szabad ott hagyni a gyermekeket vagy az állatokat, amíg ügyeket intézünk – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel hozzátette: tűzgyújtási tilalom van érvényben, ennek ellenére csak az elmúlt hétvégén 146 szabadban keletkező tűzhöz riasztották a tűzoltókat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Az elmúlt hetek egyik legsúlyosabb támadása sújtotta Ukrajnát, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Az elmúlt hetek egyik legsúlyosabb támadása sújtotta Ukrajnát, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Hétfőre virradóra Oroszország drón- és rakétatámadást intézett az ukrán főváros és több ukrán terület ellen. Az energetikai infrastruktúrában súlyos károk keletkeztek, vészhelyzeti áramszünetekre is szükség van, Kijevben sátrakat állítottak fel a lakosság számára. Ukrajna maga is dróntámadást intézett Oroszország ellen: Szaratov városában egy ember súlyosan megsérült a lezuhanó roncsoktól, amelyek egy lakóházra estek. Engelszben – ahol egy fontos katonai légibázis is található – szintén megrongálódott egy lakóház. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében bejelentette, az ukrán erők 3 kilométert haladtak előre Oroszország Kurszki területén, és elfoglaltak újabb két települést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 26. 13:45
×
×
×
×