eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A szerencsétlenül járt Bayesian vitorláshajó hatodik, utolsóként megtalált utasának holttestével tartanak a tűzoltóság búvárai a szicíliai Porticello kikötőjébe 2024. augusztus 23-án. A brit zászló alatt hajózó 56 méter hosszú luxusjacht augusztus 19-én egy heves viharban elsüllyedt, a fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15 élte túl a szeencsétlenséget. A roncsból utoljára felszínre hozott holttest Hannah Lynché, Mike Lynch brit nagyvállalkozó 18 éves lányáé.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Igor Petyx

Érzékeny titkokat rejthet a szicíliai partoknál elsüllyed luxusjacht roncsa

Mike Lynch, az elsüllyedt Bayesian elhunyt tulajdonosa állítólag mindenhova magával vitte a különböző külföldi kormányokat érdekelhető, érzékeny adatokat tartalmazó merevlemezeit.

Érzékeny információkat tartalmazó iratok, merevlemezek lehetnek a Szicília partjainál augusztusban elsüllyedt Bayesian luxusjacht fedélzetén, ezért az olasz ügyészség elrendelte a roncsok fokozott őrzését – írja CNN beszámolóját idézve az economx.hu.

Egy, a mentésben részt vevő tisztviselő a csatornának azt mondta, hogy a tengerfenéken mintegy 50 méteres mélységben fekvő hajón vélhetően vízhatlan széfek vannak, amelyekben két „szuperkódolt” merevlemez található. A lemezeken szigorúan titkos információk, köztük jelszavak és más érzékeny adatok lehetnek.

Az olasz bűnüldöző szervek kezdetben attól tartottak, hogy fosztogatók jelennek majd meg a roncsnál, ékszerek és más értéktárgyak után kutatva. Később azonban kiderült, hogy a 40 millió dolláros jármű tulajdonosa, Mike Linch brit technológiai mágnás több cége – és felesége Darktrace nevű vállalkozása – amerikai, brit, valamint más hírszerzésekkel állt kapcsolatban. Emiatt Oroszország és Kína is erősen érdeklődhet a fedélzeten lévő adatok iránt.

Az olasz ügyészség ezért úgy határozott, hogy nemcsak a víz alatt, hanem a víz fölött is szigorú biztonsági feltételek mellett őrzik a hajó maradványait.

A luxusjacht augusztus 19-én süllyedt el egy heves viharban Szicília partjainál. A fedélzeten tartózkodó 22 utasból és legénységből heten életüket vesztették, köztük Mike Lynch is. A túlélők közül többen azt állították, hogy Lynch „nem bízott a felhőszolgáltatásokban”, és az adatmeghajtókat mindig a jacht biztonságos rekeszében tartotta, bármerre is hajózott – mondta a hírügynökségnek egy ügyészségi forrás.

Ambrogio Cartosio helyi ügyész közölte, hogy a hajóból eddig nem kerültek elő személyes tárgyak, köztük számítógépek, ékszerek vagy Lynch merevlemezei az állítólagos titkos adatokkal. A fedélzeti merevlemezeket és a jacht navigációs rendszeréhez csatlakoztatott térfigyelő kamerákat azonban átadták a nyomozóknak.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×