eur:
395.05
usd:
358.7
bux:
71644.35
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Nyitókép: Pixabay

Minden ötödik gyerek kiemelten megszenvedi a szélsőségesen meleg időjárást

Különösen nehéz a Maliban, Nigerben, Szenegálban és Szudánban élők helyzete.

A világon minden ötödik gyermeknek ma kétszer annyi szélsőségesen meleg napot kell elszenvednie, mint 60 évvel ezelőtt - derül ki abból a jelentésből, amelyet az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF tett közzé helyi idő szerint kedden New Yorkban.

A szervezet szakértői emlékeztettek arra, hogy 2023 volt minden idők legmelegebb éve, és idén ez a rekord is megdőlhet.

Számításaik szerint a hőség okozta nehézségek világszerte mintegy félmilliárd gyermeket érintenek, a legtöbbet Afrikában, de például az Egyesült Államokban is 36 milliót. A fekete kontinens nyugati és középső részén 123 millió kiskorút sújt ez a probléma - arányuk ott megközelíti a 40 százalékot -, és különösen nehéz a Maliban, Nigerben, Szenegálban és Szudánban élők helyzete, ahol az évi 200-at is megközelíti vagy meg is haladja azoknak a napoknak a száma, amelyeken a hőmérséklet eléri a 35 Celsius-fokot.

Az UNICEF illetékesei arra figyelmeztettek, hogy a gyermekek szervezete jóval kevésbé alkalmazkodó a hőség szempontjából, mint a felnőtteké. A szélsőséges meleg ráadásul az oktatást is érinti: csak az idei első hónapokban legalább 80 millió gyermeknek maradtak el tanítási napjai ilyen okokból.

A világszervezet a legsérülékenyebb szervezettel rendelkező rétegek kiemelt védelmére szólított fel "az akár potenciálisan halálos" időjárási szélsőségekkel szemben.

Catherine Russell, a gyermekalap főigazgatója pedig a témához kapcsolódva kiemelte annak fontosságát, hogy az általános felmelegedés mérséklésére kidolgozott párizsi egyezmény aláírói tegyenek további lépéseket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Címlapról ajánljuk

Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó értékelte a magyar csapatnak a vasárnap véget ért nyári olimpián mutatott teljesítményét az InfoRádió Aréna című műsorában. Fábián László elárulta, hogyan fogadta Gulyás Michelle győzelmét, beszélt arról, hogy a tokiói szereplés szinte pontos megismétlése jelent-e fejlődést, és kifejtette a véleményét Milák Kristófról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 14. 20:34
×
×
×
×