eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár
Nyitókép: Pixabay

Bendarzsevszkij Anton: az oroszok a rakétákkal már a NATO-nak üzentek

A fegyvernyugvás diplomáciai sikert jelentene a jelenlegi amerikai vezetés számára, márpedig az oroszok ezt az ajándékot biztosan nem szeretnék megadni Joe Bidennek a novemberi elnökválasztás előtt – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, a posztszovjet térség szakértője.

Hétfőn az orosz hadsereg az ukrán nagyvárosok ellen intézett tömeges légitámadást. Egy rakéta Kijevben eltalálta az ország legnagyobb gyermekkórházát is. Szerdán pedig az odesszai régióra mért jelentős csapást.

Bendarzsevszkij Anton úgy véli, egyáltalán nem véletlen az időzítés: a nagy támadást éppen a 75. jubileumi NATO-csúcs idején indítottá, miközben hónapok óta nem kezdtek ilyen erejű rakétatámadásba az oroszok, így valószínűsíthető, hogy erre tartalékoltak. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint ez egyfajta erődemonstráció, melynek célja, hogy megmutassák a NATO-nak, hogy az Orosz Föderáció továbbra is erős, hiszen korábban felröppentek olyan hírek, hogy kezdenek kifogyni a rakétákból, már nem tudnak hatékony csapásokat mérni Ukrajnára.

"Ezzel a lépéssel bebizonyították, hogy még mindig képesek jelentős károkat okozó támadást intézni és kikerülni a nyugati légvédelmi rendszereket"

– mondta a poszt-szovjet térség szakértője az InfoRádióban.

A békére vagy tűzszünetre nem lát reális esélyt Bendarszevszkij Anton fél éven belül, ugyanis mind az orosz, mind az ukrán oldalon hiányzik a kompromisszumkészség. Hozzátette, nem valószínű, hogy a háború úgy fog végződni, ahogy az ukránok szeretnék, azaz egyre kisebb az esély rá, hogy katonai eszközökkel ki lehet szorítani az oroszokat a 2022 után megszállt területekről.

Bendarzsevszkij Anton szerint a béke egyik legfontosabb feltétele lenne, hogy Ukrajna nyugati garanciákat kapjon arra, hogy ez a béke nem csupán egy időszakos fegyvernyugvás, nem egy lehetőség arra, hogy Oroszország újra felkészüljön és ismét támadásba lendüljön. Hangsúlyozta: komoly garanciák kellenek arra, hogy akár nyugati katonai kontingens elhelyezésével biztosítsák, ilyesmi a jövőben nem fordulhat elő.

A szakértő szerint idővel rosszabbra fordulhatnak Ukrajna számára a dolgok, jöhet a háborús kifáradás, de az is elképzelhető, hogy a nyugati védelmi ipar az ígéreteivel ellentétben már nem lesz képes teljesíteni a fegyverszállításokat. "Jelenleg is látható, hogy

az amerikai légvédelmi eszközök, rakéták szállításának nem az a hátráltatója, hogy nem akarnak szállítani, hanem hogy kifogyóban vannak a készletek"

– magyarázta az Oeconomus igazgatója. Mint mondta, a körülmények kedvezőtlen alakulása képes lehet javítani az ukrán kompromisszumkészséget, ahogyan az oroszokét is, ha nem sikerül elérni a céljaikat és látják, hogy az idő nem feltétlenül javítja a győzelmi esélyeiket.

A szakértő leszögezte: nem sok esélyt lát arra, hogy fél éven belül mindez megvalósulna, ráadásul egy sikeres tárgyalás vagy fegyvernyugvás diplomáciai sikert jelentene a jelenlegi amerikai vezetés számára, márpedig az oroszok ezt az ajándékot biztosan nem szeretnék megadni Joe Bidennek a novemberi elnökválasztás előtt.

Bendarzsevszkij Anton azt is hozzátette, függetlenül attól, hogy ki nyeri meg az őszi választást – akár Donald Trump, akár demokrata ellenfele –, az új amerikai elnöknek lehetősége nyílik arra, hogy tiszta lappal kezdjen, és megpróbáljon másként hozzáállni a háború kezeléséhez, de erre szerinte legkorábban 2025 első felében lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×