eur:
394.97
usd:
369.15
bux:
71906.03
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pexels.com

Nem győzik a turisták hadát, korlátozás jöhet

Nehezen tudnak megbirkózni az Insta-látogatók áradatával a tengerparti festői olasz falvak. Most újabb települések fontolgatják, hogy korlátozó intézkedéseket vezetnek be.

Velence a világ első nagyvárosa, amely áprilisban – részben az ottani hatóságok sürgősségi intézkedéseként – beutazási díjat vetett ki az UNESCO-örökség részét képező várost fenyegető tömegturizmus megfékezése érdekében. (További turistaellenes intézkedést is hozott a város, június 1-től például tilos 25 főnél nagyobb turistacsoportokat fogadni Velencében.)

A The Guardian cikke szerint most az olaszországi Cinque Terre hatóságai dolgoznak azon, hogy ne jussanak hasonló fordulópontra – írja az economx.hu. Ez a szintén UNESCO-védett, öt apró faluból álló terület sem győzi már a turisták hadát, a Ligur-tenger partja és a meredek hegyek közé ékelődő lélegzetelállító halászfalvak ugyanis egyre népszerűbbek, csúcsidőben itt szinte mozdulni sem lehet.

A tavalyi rekord, 4 millió látogató, mindössze 1 km-es területen összpontosult – ez a teljes nemzeti park mindössze 3 százaléka.

A legtöbben vonattal érkeznek, de naponta több ezer utast szállítanak ide kompokon a közeli La Speziában kikötött tengerjáró hajókról. „A mi problémánk nem a túlzott turizmus, hanem a túlzsúfoltság az év bizonyos időszakaiban” – mondta Manarola és Riomaggiore polgármestere. „A fő kihívás az, hogyan osszuk el a turizmust a térségben. Ezt gyorsan kell megtennünk, és anélkül, hogy azt a benyomást keltenénk, hogy antituristák vagyunk, hiszen számunkra a turizmus alapvető” – tette hozzá Fabrizia Pecunia.

Az általános konszenzus az, hogy a tömegeket igyekeznek felfelé, a hegyekbe csábítani, ahol megismerhetik az igazi Cinque Terrét, a szőlővel, olajfákkal és gyümölcsfákkal beültetett térséget az amfiteátrumszerű teraszos sziklákba vájt földsávokon.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×