eur:
387.19
usd:
356.97
bux:
68256.9
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Unsplash.com

Kezdődik Velence sokak által vitatott intézkedésének tesztelése

Csütörtöktől bizonyos napokon belépőt kell fizetni a Velencébe látogató turistáknak, az egyelőre tesztelés alatt álló – sokak által vitatott – intézkedéstől azt várja a város vezetése, hogy azzal kordában tudják majd tartani a lagúnák városát elárasztó látogatók fojtogató tömegét.

A turistáknak online kell regisztrálniuk, és öt eurót kell fizetniük, hogy hozzájussanak a QR-kódhoz, amellyel beléphetnek a városba reggel fél 9 és délután 4 óra között. A tesztelési időszak összesen 29 napot érint 2024-ben: április 25. és május 5. között, illetve a hétvégéken (szombati és vasárnapi napokon) egészen július 14-ig. Kivételt képez a június 1-je és 2-a, ami nemzeti ünnep Olaszországban. Az egy nap alatt kiadható QR-kódoknak nem lesz felső határa.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere elmondta: a világon az első ilyen jellegű kísérletről van szó. Hangsúlyozta, nem az a céljuk, hogy bevételre tegyenek szert, hanem az, hogy elejét vegyék annak, hogy a város „felrobbanjon a látogatók tömegének nyomása alatt”.

„Turistabarát várossá akarjuk Velencét alakítani, hiszen ez a hely nemcsak a velenceieké, hanem az egész világé” – mondta. A polgármester biztosított afelől, hogy az ellenőrzést nagyon finoman fogják végezni, leginkább szúrópróbaszerűen. Számos beléptető kaput alakítanak ki, és a belépődíjas rendszer semmiképp nem fog sorbanálláshoz vezetni – ígérte Brugnaro.

A Velencében születetteket, az ott élőket, a lakással rendelkezőket, a tanulókat és a városban dolgozókat nem érinti a regisztrációs és díjfizetési kötelezettség. A 14 év alatti gyerekek számára ingyenes lesz a belépés, csak regisztrálni kell őket. A Velence környékén lévő kis szigetekre szintén nem vonatkozik a korlátozás, köztük az üvegtárgyairól híres Muranóra sem.

A kötelező regisztrációt és díjfizetést elkerülők 50-310 eurós (19 ezer-118 ezer forint) bírságra számíthatnak.

Massimo Cacciari, Velence volt polgármestere őrültségnek és alkotmányellenesnek nevezte az elképzelést, és arra biztatta a turistákat, hogy ne tartsák be a korlátozást, és ne fizessék ki az öt eurót, mert „a világ egyetlen városában sem kell fizetni azért, hogy az ember beléphessen”. Cacciari arra hivatkozott, hogy a Velencébe látogatók már így is háromszor annyit fizetnek például a közlekedésért és a múzeumi belépőkért, mint a helyi lakosok.

Vittorio Bonacini, a velencei szállodatulajdonosok egyesületének elnöke viszont egyetért a belépődíjas rendszer bevezetésével, mert igazságtalannak tartja azt, hogy jelenleg csak azok a turisták fizetnek adót a városnak, akik szálláshelyet is vásárolnak.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság vagy megfékezi a kínai e-autógyártók előrenyomulását, vagy az egész európai autóipar felkészülhet a zuhanásra – lényegében erre a megállapításra jutnak az Allianz szakértői. A cég e-járműipari elemzése szerint ha így folytatódik a kínaiak európai térnyerése, 2030-ra már évi 25 milliárd eurós kárt szenvednek el a belső autógyártók. Magyarország lenne az egyik legnagyobb vesztes Csehország, Németország és Szlovákia mellett. Ráadásul egyre biztosabb, hogy a kínai szereplők versenyképességüket az állami támogatásoknak köszönhetik, ami miatt várhatóan a következő hetekben az Európai Bizottság vámokat vezet be, hogy megvédje a belső piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×