eur:
387.01
usd:
356.57
bux:
68359.18
2024. május 23. csütörtök Dezső
Gordana Sziljanovszka-Davkova, az ellenzéki jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nevű pártszövetség államfőjelöltje beszél a párt eredményváró rendezvényén az elnökválasztás első fordulójának napján, 2024. április 24-én Szkopjéban. Az előzetes eredmények alapján Sziljanovszka-Davkova és Sztevo Pendarovszki hivatalban levő államfő, a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM)  politikusa kerül be a május 8-i második fordulóba.
Nyitókép: MTI/Georgi Licovszki

A jobboldali elnökjelölt szerezte meg a legtöbb szavazatot Észak-Macedóniában

Gordana Sziljanovszka-Davkovának a második fordulóban is nyernie kell.

Az északmacedón választási bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint majdnem százszázalékos feldolgozottság mellett az látható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) támogatását élvező Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 40,08 százalékát szerezte meg, míg a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltjére, Sztevo Pendarovszkira a választópolgárok 19,93 százaléka szavazott. A harmadik a legnagyobb albán nemzeti kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) jelöltje, Bujar Osmani külügyminiszter lett a voksok 13,36 százalékának a megszerzésével.

Mivel egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, ezért második fordulóra lesz szükség, amelyet május 8-án, a parlamenti választásokkal egy időben tartanak meg.

A Vesti.mk szkopjei hírportál korábban úgy fogalmazott, az elnökválasztás előrevetítheti, hogy milyen eredményre lehet számítani a parlamenti választáson, vagyis hogy a 2017 óta kormányzó SDSM-nek van-e még kellő támogatottsága, vagy a szavazópolgárok inkább azt szeretnék, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó VMRO-DPMNE térjen vissza a hatalomba.

2017 óta az ország a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta.

Gordana Sziljanovszka-Davkova az első, nem hivatalos eredmények közzététele után kijelentette: új időszak kezdődhet Észak-Macedónia életében. Sztevo Pendarovszki szintén szerda éjszaka reagált a rossz választási eredményére, amely állítása szerint nagyon meglepte. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a második fordulóban - amikor már csak ketten indulnak, és nem oszlanak meg a voksok hét jelölt között - őt fogja támogatni az állampolgárok többsége.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×