eur:
390.46
usd:
359.9
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Picture of conventionnal missile warheads, Russian made, on a rocket launcher, orientated towards a blue sky. A warhead is the explosive or toxic material that is delivered by a missile, rocket, or torpedo. It is a type of bomb.
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Jókora lyukat üt Európa a NATO költségvetésén

A NATO európai tagjainak évente 56 milliárd euróval többet kellene előteremteniük ahhoz, hogy teljesíteni tudják a szövetség által előírt védelmi kiadási szintet.

A lemaradóké egyben a legnagyobb adósság és költségvetési hiány is a blokkon belül - derül ki a vg.hu szemléje szerint a német Ifo Intézet által a Financial Timesnak készített kutatásból.

A NATO által a bruttó hazai termék 2 százalékának elérésére vonatkozó védelmi kiadási céloktól az uniós tagállamok jelentős része el van maradva, köztük Olaszország, Spanyolország és Belgium is, amelyeknek egyben a legmagasabb az adósság- és költségvetésihiány-szintjük a blokkon belül.

A legjobban Németország van lemaradva, amely tavaly 14 milliárd euróval kevesebbet költött, mint amennyire szükség lett volna. Igaz, Berlin az elmúlt évtizedben az inflációval kiigazítva a felére csökkentette a különbséget, és idén teljesen meg akarja szüntetni, de sok más tagállam egyhamar nem tudja behozni a lemaradást.

Bár a NATO költségvetéséből hiányzó összeg az elmúlt évtizedben a felére csökkent, a fennmaradó összeget valószínűleg a közeljövőben nem fogják tudni lerakni az asztalra az országok. Főként azok nem, amelyeket a magas adósságállományuk és a magas kamatköltségeik sújtanak - olvasható a kutatásban.

Az egyetlen igazi megoldás a kiadások csökkentése más területeken – mondta Marcel Schlepper, az Ifo közgazdásza. Szerinte azonban ez a megoldás súlyos akadályokba ütközhet, ahogy ezt a németeknél láthattuk: a mezőgazdasági támogatások csökkentése heves gazdatüntetéseket robbantott ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
A Krím utolsó bástyája is találatot kapott, titokzatos fegyverrendszert lőttek ki Ukrajnában az oroszok – Háborús híreink szerdán

A Krím utolsó bástyája is találatot kapott, titokzatos fegyverrendszert lőttek ki Ukrajnában az oroszok – Háborús híreink szerdán

Az ukrán haditengerészet friss bejelentése szerint csapást mértek a kavkazi kikötőben horgonyzó Szlavjanin vasúti komphajóra. Az ukrán közlemény szerint a Szlavjanin volt a harmadik, és egyben utolsó vasúti komphajó, amely a Fekete-tengeren hajózott. Friss harctéri felvételeken dokumentálták az első, román gyártmányú APR-40 rakéta-sorozatvető megsemmisülését Ukrajnában. Az APR-40 szinte teljesen az orosz / szovjet BM-21 Grad másolata, azonban egy Ural teherautó helyett egy DAC teherautóról működik. A román rakéta-sorozatvetőket Románia, Horvátország, Bosznia és Moldova rendszeresítette a haderejében. Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×