eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PARIS, FRANCE - JANUARY 12: The flag of the Paris 2024 Olympic Games is seen near the French national flag and the European flag at the entrance of the Elysee Palace during the first weekly cabinet meeting following a government reshuffle at the presidential Elysee Palace on January 12, 2024 in Paris, France. Frances new prime minister Gabriel Attal unveiled his cabinet overnight, two days after he was appointed. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Nyitókép: Chesnot / Getty Images

Lemaradnak az olimpiai megnyitóról az oroszok és a fehérorosz sportolók

Akik kvalifikálják magukat, egy háromtagú bizottság vizsgálja meg, hogy megfelelnek-e az oroszok és a fehéroroszok számára megállapított alkalmassági feltételeknek.

"Nem vesznek részt a küldöttségek felvonulásán, mivel egyéni sportolókról van szó" - közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a végrehajtó bizottság ülését követően. "De a lehetőség biztosítva lesz számukra, hogy megtapasztalják az eseményt".

A tervek szerint a megnyitón 180 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 viszi majd a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatok számára lesz fenntartva.

A NOB azt is közölte, hogy azokat a sportolókat, akik kvalifikálják magukat, egy háromtagú bizottság vizsgálja meg, hogy megfelelnek-e az oroszok és a fehéroroszok számára megállapított alkalmassági feltételeknek, ugyanis nem vehetnek részt olyan sportolók, akik aktívan támogatják az ukrajnai háborút. A NOB becslése szerint 36 orosz és 22 fehérorosz sportoló indul Párizsban. Az előző, tokiói játékokon 330 fős volt az orosz csapat, míg Fehéroroszországot 104 sportoló képviselte.

Az oroszok és fehéroroszok részvétele az olimpia megnyitóján azután került napirendre, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) két hete már döntött az ügyben, ugyanis a hivatalosan semleges színekben induló sportolók nem vonulhatnak fel a megnyitón és nem lesz zászlóvivőjük a záróünnepségen. Az IPC azt is közölte, hogy nem rögzíti az éremtáblázaton a két ország sportolóinak eredményeit, ha pedig az érintettek közül valaki aranyérmet nyer, a paralimpiai himnuszt játsszák majd el a tiszteletére.

A párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 4. között rendezik a francia fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×