eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Izraeli légicsapás Gázában 2023. december 8-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Csicsmann László: a tűzszünet sem változtat Izrael célján – elpusztítani a Hamászt

A Hamász Rafah ostromát és a teljes ellehetetlenítését akarja megelőzni a hathetes tűzszünettel, míg Izrael a túszok kiszabadítását reméli tőle, de ettől még a konfliktus nem oldódik meg, inkább eszkalálódni fog – mondta az InfoRádióban a Közel-Kelet-szakértő.

Tovább folynak a harcok Izrael és az iszlamista szervezetek között egy héttel a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán előtt a Gázai övezetben. Úgy tűnt már küszöbön a tűzszünet, Egyiptom és Katar közvetítésével tárgyaltak a felek, de Izrael közölte: addig nem lesz fegyvernyugvás, amíg a Hamász át nem adja a még életben lévő izraeli túszok listáját.

Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Izrael továbbra is a Hamász teljes megsemmisítését akarja elérni, így nem mérsékli a katonai csapásokat Gázában. Mint fogalmazott, óriási a nemzetközi nyomás mind Izraelre, mind a Hamaszra, mert egyik fél sem fogadja el teljes egészében a tűzszüneti feltételeket. Az eredeti elképzelés szerint még a ramadán kezdete előtt életbe léphetne a tűzszünet hathetes szakasza, amikor a Hamasz átadná az élve maradt túszokat, cserébe Izrael nem indít támadást Rafah ellen.

"A Hamász szeretné megelőzni, hogy sor kerüljön Rafah ostromára, és a túszkérdést használja arra, hogy megelőzze a szervezet végleges megsemmisítését"

– emelte ki a szakértő, de hozzátette, a Hamász hiába nyilatkozta, hogy akár 24 órán belül életbe léphet a tűzszünet, a friss hírek szerint Izrael nem küldött delegációt Kairóba, ahol egyeztetések zajlottak a tűzszünetről.

Csicsmann László szerint Izrael elkötelezett abban, hogy elpusztítsa Rafahot is, és a Hamászt teljes egészében felszámolja, egy esetleges tűzszünetet csak azért vállalhat, hogy a túszokat sikerüljön kiszabadítani, ami nagyon fontos az izraeli társadalom és az izraeli politika szemszögéből is. "Az alapvető cél az maradt, hogy végigvigyék a háborút, sőt az elmúlt hetekben az is körvonalazódott, hogy valamilyen típusú libanoni beavatkozásra is sor fog kerülni. A nemzetközi nyomás, úgy tűnik, hogy nem igazán tudja elérni a célját, hogy ne legyen egy esetleges nagyobb eszkaláció" – magyarázta a Közel-Kelet-szakértő.

A tűzszünetre azért is szükség lenne, mert Gázában katasztrofális a humanitárius helyzet, nem jutnak be a segélyek, így a lakosság éhezik, a fegyvernyugvás az öt hónapja tartó háborús állapotok után valamelyest enyhítené a lakosság szenvedését. Csicsmann László szerint mindez Izrael imidzsének nem tesz jót, a nemzetközi nyomások is nagyrészt ezért fokozódik. Gázában soha nem látott méreteket ölt a gyermekek körében az éhezés, fertőző betegségek terjednek, és már Kamala Harris amerikai alelnök is jelezte, hogy Izraelnek jóval többet kellene tennie a segélyek beengedése kapcsán.

Nemcsak a nemzetközi nyomás nagy, hanem a belső nyomás is egyre nagyobb Benjamin Netanjahun, hétvégén többezres tüntetésen követelték a lemondását. A szakértő szerint az izraeli kormányfő sorsa a háborúhoz van kötve. "Ahogy véget érnek a katonai hadműveletek, úgy várhatóan véget ér az egységkormány. Az egységkormányból is hallottunk már kritikus hangokat, és

Netanjahunak a politikai túlélését a háború meghosszabbítása jelenti"

– mondta.

Az elégedetlenségnek két forrása van, az egyik a felelősség kérdése, hogy miért mondott csődöt a nemzetbiztonság október 7-én, a másik pedig az, hogy miért nem sikerült eddig kiszabadítani az összes akkor elrabolt túszt. Ugyanakkor Csicsmann László szerint a háború folytatása tekintetében a lakosság többsége egyetért az alapvető célokkal, hogy a Hamászt teljes egészében fel kell számolni. Ezt erősíti, hogy növekszik a biztonsági nyomás Izraelre a nyugati parton is, ahol komoly katonai jelenléttel járó hadművelet zajlik Ramallahban.

"Netanjahu próbál egyfajta szövetséget és belső egyetértést találni abban, hogy a kétállamos megoldás ne valósuljon meg, és hogy Izrael államot nemzetközi diktátumok ne kényszerítsék, és ebben van is egyfajta konszenzus jelenleg az izraeli társadalomban, de a folytatást illetően a lakosság jelentős hányada kritikus a miniszterelnökkel" – vélekedett a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×