eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Dmitry Rozhkov - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8626820

Elhunyt Nyikolaj Rizskov egykori szovjet "miniszterelnök"

A Szovjetunió Minisztertanácsának volt elnöke 93 éves volt.

A hírt a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentette, Valentina Matvijenko, a Szövetségi Tanács elnöke közlésére hivatkozva - írja az Index.

A tanácselnök azt írta hivatalos Telegram-csatornáján: "Egy csodálatos és okos ember távozott – Nyikolaj Ivanovics Rizskov. Egy korszak embere. Egy egyedülálló sorsú ember és egy egyedülállóan nagy államférfi. Egy nagyszerű lélek".

Valentina Matvijenko kiemelte, hogy Nyikolaj Rizskov számára a becsületes, önzetlen és felelősségteljes "munkásember" példája volt, aki munkásságával kiérdemelte a tiszteletet és a megbecsülést, valamint a méltó helyet a történelemben.

Nyikolaj Ivanovics Rizskov a Szovjetunió Minisztertanácsának 7. elnöke volt. 1929. szeptember 28-án született az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban fekvő Dilijivkában. Politikai karrierjét a helyi iparban kezdte, és végigjárta a szovjet ipari minisztériumok hierarchiáját.

1979-ben az Állami Tervbizottság első elnökhelyettesévé nevezték ki. Miután Nyikolaj Tyihonov lemondott a Minisztertanács elnöki tisztségéről, Rizskovot választották meg helyette. Hivatali ideje alatt támogatta Mihail Gorbacsov 1980-as évekbeli szovjet gazdasági reformját. 1995 decemberében függetlenként beválasztották az Oroszországi Föderáció Állami Dumájába, majd a Hatalmat a népnek blokkot vezette, később pedig az Oroszországi Népi Hazafias Unió hivatalos vezetője lett Gennagyij Zjuganov nem hivatalos vezetője mellett.

2003. szeptember 17-én lemondott dumai mandátumáról, és a Föderációs Tanács tagja lett. 2014. március 17-én Nyikolaj Rizskov felkerült az Európai Unió szankciós listájára, mivel szerepet játszott a Krím Oroszország általi annektálásában. Megtiltották számára az uniós országokba való belépést, és az EU-ban lévő vagyonát befagyasztották.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×