eur:
390.94
usd:
365.85
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Szevasztopol, 2014. április 1.Az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájához tartozó Tarantul-III-as hadihajója, mielőtt elhagyja a krími Szevasztopol kikötőjét 2014. április 1-jén. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az ukránok azt állítják, szinte megbénult az orosz hadiflotta a Fekete-tengeren

Az ukrán haditengerészet tájékoztatása szerint több olyan orosz hadihajót sikerült megsemmisíteniük, amelyek komoly fenyegetést jelentettek Ukrajnára.

Eddig 25 vízi jármű semmisült meg abból a 80 hajóból, melyeket a Fekete-tengeren vetettek be az oroszok az Ukrajna elleni háborúban 2022 februárja óta – közölte az ukrán haditengerészet szóvivője.

Dmitro Pletencsuk állítása szerint további tizenöt orosz hajóban pedig jelentős károkat okozott az ukrán haderő, így a nagy veszteségek miatt szerinte veszélybe került az orosz hadiflotta működése a térségben. A szóvivő hozzátette:

a Fekete-tengerre küldött 80 hajóból 35 „komoly fenyegetést” jelentett Ukrajnára a nagy hatótávolságú csapásmérő képességük miatt.

A Portfolio megjegyzi: az ukrán haditengerészet által közölt adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis januári beszámolók szerint mindössze tíz nagyobb orosz hajóban okozott kárt az ukrán haditengerészet, melyek közül csak hat süllyedt el vagy szenvedett javíthatatlan károkat, továbbá múlt héten megsemmisült egy Ivanovec rakétás korvett is.

A portál azt írja, a 25 kiiktatott orosz vízi jármű között kisebb csónakok és tengerészeti drónok is lehetnek, ebben az esetben lehet reálisnak tekinteni az ukrán beszámolókban szereplő adatokat, a bevethető nagy hadihajókat tekintve viszont valószínűleg nem áll olyan rosszul az orosz haderő, mint ahogy arra utalnak az ukrán jelentések.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×