eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Project 12411 típusú rakétás őrhajó, az Ivanovets. Forrás: Wikipédia

Újabb, értékes orosz hadihajót süllyesztettek el az ukránok - videó

Úgy tudni, hogy tengeri drónok végeztek a rakétás korvettel a Krim-félsziget közelében.

A csütörtökre virradó éjjel végrehajtott támadásról videó is készült. Ezen az látható, amint egy ukrán tengeri drón nagy sebességgel megközelíti, majd vélhetően bele is csapódik az Ivanovec nevű orosz hadihajóba. A Tarantul osztályú rakétás korvett a hírek szerint több találatot is kapott és olyan súlyosan megrongálódott, hogy végül elsüllyedt.

A legénység sorsáról nincs hír, csak annyit tudni, hogy az orosz fekete-tengeri flotta megkezdte a mentést.

Az egykori szovjet haditengerészet az 1970-es évek végén ismerte fel, hogy szükség van egy nagyobb, a korábbiaknál tengerállóbb korvettre, amely jobb fegyverzettel és hatékonyabb légvédelemmel rendelkezik.

Ezt az első Öböl-háború eseményei jócskán megerősítették, mivel a harcokban 12 darab régebbi fejlesztésű, Osa-I osztályú iraki rakétás korvettet semmisített meg a brit haditengerészet. A korvetteket a tengeri célpontokra specializált és Sea Skua hajók elleni rakétákkal felfegyverzett, Lynx helikopterek lőtték ki. Mivel a támadók a radarok érzékelő szintje alatt repültek, az Osa legénysége nem vette észre őket.

A Brit Királyi Haditengerészet Lynx helikoptere, Sea Skua hajók elleni rakétával. Forrás: Royal Navy
A Brit Királyi Haditengerészet Lynx helikoptere, Sea Skua hajók elleni rakétával. Forrás: Royal Navy

A Tarantul osztály hajóinak előfedélzetén lévő 76 mm-es gyorstüzelő ágyú és a hátrébb található két 30 mm-es gépágyú egyaránt a légvédelemet szolgálja, amelyeket elektronikai hadviselési berendezések támogatnak. A rakétás korvetteket részben Szentpéterváron, részben Vlagyivosztokban gyártották. Elsődleges feladatuk a partközeli járőrözés, illetve a tengeralattjárók elleni harc. Számos külföldi haditengerészet is szolgálatba állította, így a Tarantul osztály korvettjei az ex-szovjet hadiipar sikertermékei közé tartoztak.

Az orosz haditengerészet egyik Tarantul osztályú rakétás korvettje a Krím-félszigeten. Forrás: Wikipédia
Az orosz haditengerészet egyik Tarantul osztályú rakétás korvettje a Krím-félszigeten. Forrás: Wikipédia

A most elsüllyesztett Ivanovec árát az internetes források 60-70 millió dollárra becsülik.

A támadáshoz használt tengeri drónokkal az ukránok már több orosz hadihajót elsüllyesztettek vagy súlyosan megrongáltak. Mint arról az Infostart is beszámolt, ezeket a nagy sebességű tengeri robothajókat saját maguk tervezték és gyártották is.

Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszana a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×