eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Zodiac Maritime hajózási vállalat által közzétett, keltezetlen felvétel a vállalat üzemeltette Central Park tartályhajóról egy meg nem nevezett helyszínen. 2023. november 26-án fegyveresek elfoglalták a foszforsavat szállító teherhajót Áden jemeni kikötőváros térségében. A hajón 22 fős legénység tartózkodik, a vízi jármű egy izraeli cégcsoport tulajdonában áll. Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amelyek kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.
Nyitókép: MTI/AP/Zodiac Maritime/Zodiac Maritime

Jemeni lázadók verik szét a világ energiapiacát?

Egyelőre így fest a helyzet, miután a British Petrol bejelentést tett.

Azt írja az Index, hogy a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a British Petrol (BP) hétfőn bejelentette, leállítják a Vörös-tengeren történő olajszállításokat amiatt, hogy a jemeni húti lázadók egyre gyakrabban támadnak meg polgári hajókat a térségben.

A bejelentés után gyors emelkedésnek indult az energiahordozók ára.

A BP azt közölte, hogy ideiglenesen ugyan, de minden szállítmányt leállítanak, amely a Vörös-tengeren halad keresztül.

Hogy meddig állhatnak le a szállítmányok, azt nem közölték.

A CNN szerint világszerte növekedni kezdtek az energiaárak. A Brent típusú nyersolaj globális ára rövid idő alatt 1,1 százalékkal nőtt, míg az amerikai olaj ára 1 százalékkal emelkedett. Az európai gáztőzsdén eközben a természetes földgáz ára 8 százalékkal nőtt, majd némileg visszaesett, de a hétfő délelőtti árakhoz képest még így is 5,5 százalékos pluszban volt a délután.

A hútik már az utóbbi években is időről időre támadásokat hajtottak végre a Vörös-tengernél, de az akciók a Hamász és Izrael közti háború kitörése után jóval gyakoribbá váltak. Emiatt az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt már azt fontolgatja, újabb katonai egységeket küld a térségbe, hogy megvédhessék a Vörös-tengeren elhaladó kereskedőhajókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×