eur:
389.44
usd:
361.52
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált egyik ház előtt, a Gázai övezet határtérségében fekvő Nir Oz kibucban 2023. október 30-án. A kibuc lerohanásakor a palesztin fegyveresek mintegy száz lakót megöltek, hetvenet túszként elraboltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Hihetetlen, hogyan élte túl egy fiatal férfi a Hamász vérengzését

Egy narancsfa lombjai között élte túl a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását az a 26 éves izraeli fiatalember, aki pénteken beszélte el történetét az AFP francia hírügynökség munkatársának.

A Tel-Avivban ételfutárként dolgozó Uriel Balasz egyike volt annak a több mint háromezer embernek, aki a palesztin lakosságú Gázai övezet határához közel lévő Reim kibucban részt vett a Nova törzs elnevezésű, kétnapos technozenei fesztiválon.

Balasz szerint reggel 6 óra körül érte őket a támadás, és a fesztivál egyik pillanatról a másikra rémálommá változott, amikor a Hamász tucatnyi rakétája átrepült a fejük felett.

A fesztivál biztonsági szolgálata azonnal felszólította őket, hogy hagyják el a helyszínt. Barátjával együtt sikerült elbotorkálniuk az autójáig, de pár méter megtétele után támadók vették körül őket. Emiatt a mezőn próbáltak menekülni, és futás közben Balasz sok embert látott lövéstől földre esni vagy már a földön feküdni. Ő maga eljutott egy narancsligetig, és egy dús lombú fán húzta meg magát, majd a géppisztolyropogás elhalkulását követően tovább futott, de - további tíz túlélővel együtt - csak órákkal később tudott bezsúfolódni egy autóba, amelyben egy géppisztolyos rendőr ült elöl.

Az izraeli rendőrség adatai szerint 260 fesztiválozó halt meg a Hamász támadásában.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×