eur:
389.37
usd:
363.68
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Örmény rendőrök ellenőrzik a hegyi-karabahi örmény menekültek autókonvoját az örményországi Szjunik tartományban lévő Kornidzor faluban létesített szükségtábor közelében 2023. szeptember 29-én. Legkevesebb 84 ezer ember kelt eddig át az örmény határon azt követően, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Bendarzsevszkij Anton: Irán a keresztény örmények mellé áll Karabahban, de megvan rá az oka

Hegyi-Karabah nemzetközi jogilag mindig Azerbajdzsán része volt, de évszázadokon keresztül ezt a területet örmény lakosság lakta – magyarázta a posztszovjet térség szakértője, aki szerint a harminc éve befagyott konfliktus most az azeriek javára dőlhet el, de közben Irán is felbukkant – a keresztény örmények oldalán.

Mintegy százezer örmény menekült el Hegyi-Karabahból, miután Azerbajdzsán katonai műveletet hajtott végre az enklávé ellen az elmúlt napokban. Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint Karabah, a főváros gyakorlatilag kiürült, pedig 2020 előtt még nagyjából 145 ezren lakták.

Ugyanakkor a a posztszovjet térség szakértője megjegyezte, hogy a fővárost 99,7 százalékban örmények lakták, de ez elsősorban erőszakos kitelepítések eredménye volt. Amikor 2020-ban kiújult a háború Örményország és Azerbajdzsán között, és Örményország veszített, akkor mintegy 25-30 ezren már kivándoroltak, a Karabahban maradt örmények pedig most, a szeptember 19-i események után hagyták el a területet. A menekülők többsége Örményországba megy, ahol fél éven át lakhatási támogatást kapnak, Bendarzsevszkij Anton szerint nagyjából 40-50 ezer forintot, de ez is segítség számukra.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Hegyi-Karabah nemzetközi jogi szempontból Azerbajdzsán területe, és senki sem ismerte el független területként, még Örményország sem, annak ellenére, hogy a kontroll sokáig a kezében volt. Felidézte, hogy a 1992-ben kirobbant háború óta ez egy befagyott konfliktus, 1994-ben született egy fegyverszünet, és azóta az egész terület helyzete rendezetlen volt.

"A kilencvenes években az örmények voltak kellően erősek ahhoz, hogy a területet elfoglalják, az azeri hadsereg nem tudott mit tenni, főleg úgy, hogy Oroszország akkor még Örményország mellett állt ki, most Azerbajdzsán gyűjtött erőt, modernizálta hadseregét, és vissza tudta szerezni a területet. Úgy tűnik, hogy

ez a befagyott konfliktus megoldódik, és Azerbajdzsán javára"

– magyarázta Bendarzsevszkij Anton, de emlékeztetett, évszázadokon keresztül ezt a területet örmény lakosság lakta, ezért Örményország szempontjából nemzeti katasztrófa, ami most történik az örmények kivándorlásával.

A szakértő szerint Oroszország számára mindkét ország fontos. Örményország szövetséges, hiszen minden orosz integrációs szervezetnek a része, ezért elméletileg, mint szövetségesét, Oroszországnak Örményországot kellett volna támogatnia a konfliktusban Azerbajdzsánnal szemben. Bendarzsevszkij Anton szerint ennek két fő oka van: az egyik, hogy Azerbajdzsánnal is próbálja megtartani a jó kapcsolatait, és a török befolyást próbálja ebben a térségben korlátozni, a másik pedig az, hogy Oroszország meggyengült az orosz–ukrán konfliktus miatt, a békefenntartóinak egy jelentős részét az elmúlt hónapokban kivonta, ők Ukrajnába mentek, és valószínűleg már a politikai szándék sem volt meg ahhoz, hogy ebbe a konfliktusba beleszóljanak.

A konfliktussal kapcsolatban megszólalt az iráni kormányzat is, és óva intett attól, hogy átrendeződjenek a politikai erőviszonyok a Kaukázus térségében. A szakértő szerint Teherán elsősorban az "ellenségem ellensége a barátom" elv alapján állt Örményország mellé, ami azért is érdekes, mert így Irán egy keresztény országot támogat más muszlim országokkal szemben. Ennek az a magyarázata, hogy Törökország és Irán között erőteljes versengés van a régióban, és Azerbajdzsán legfontosabb szövetségese Törökország.

Ráadásul Azerbajdzsán másik nagy szövetségese Izrael, a hadsereg modernizációjának, fejlesztésének egy jelentős része izraeli fegyverekkel valósult meg, és Irán számára Izrael a másik nagy ellenségnek számít, emiatt is Irán próbálja politikailag és gazdaságilag is Örményországot támogatni. "Van egy vékony folyosó egyébként, amely összeköti a két országot, és vannak infrastrukturális, regionális projektek is a térségben, ahol Örményország és Irán egymásra talált, és többek között kínai vagy indiai árukat a két országon keresztül próbálnak eljuttatni az európai piacokra" – mondta Bendarzsevszkij Anton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×