eur:
379.08
usd:
348.55
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Örmény rendőrök ellenőrzik a hegyi-karabahi örmény menekültek autókonvoját az örményországi Szjunik tartományban lévő Kornidzor faluban létesített szükségtábor közelében 2023. szeptember 29-én. Legkevesebb 84 ezer ember kelt eddig át az örmény határon azt követően, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Bendarzsevszkij Anton: Irán a keresztény örmények mellé áll Karabahban, de megvan rá az oka

Hegyi-Karabah nemzetközi jogilag mindig Azerbajdzsán része volt, de évszázadokon keresztül ezt a területet örmény lakosság lakta – magyarázta a posztszovjet térség szakértője, aki szerint a harminc éve befagyott konfliktus most az azeriek javára dőlhet el, de közben Irán is felbukkant – a keresztény örmények oldalán.

Mintegy százezer örmény menekült el Hegyi-Karabahból, miután Azerbajdzsán katonai műveletet hajtott végre az enklávé ellen az elmúlt napokban. Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint Karabah, a főváros gyakorlatilag kiürült, pedig 2020 előtt még nagyjából 145 ezren lakták.

Ugyanakkor a a posztszovjet térség szakértője megjegyezte, hogy a fővárost 99,7 százalékban örmények lakták, de ez elsősorban erőszakos kitelepítések eredménye volt. Amikor 2020-ban kiújult a háború Örményország és Azerbajdzsán között, és Örményország veszített, akkor mintegy 25-30 ezren már kivándoroltak, a Karabahban maradt örmények pedig most, a szeptember 19-i események után hagyták el a területet. A menekülők többsége Örményországba megy, ahol fél éven át lakhatási támogatást kapnak, Bendarzsevszkij Anton szerint nagyjából 40-50 ezer forintot, de ez is segítség számukra.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Hegyi-Karabah nemzetközi jogi szempontból Azerbajdzsán területe, és senki sem ismerte el független területként, még Örményország sem, annak ellenére, hogy a kontroll sokáig a kezében volt. Felidézte, hogy a 1992-ben kirobbant háború óta ez egy befagyott konfliktus, 1994-ben született egy fegyverszünet, és azóta az egész terület helyzete rendezetlen volt.

"A kilencvenes években az örmények voltak kellően erősek ahhoz, hogy a területet elfoglalják, az azeri hadsereg nem tudott mit tenni, főleg úgy, hogy Oroszország akkor még Örményország mellett állt ki, most Azerbajdzsán gyűjtött erőt, modernizálta hadseregét, és vissza tudta szerezni a területet. Úgy tűnik, hogy

ez a befagyott konfliktus megoldódik, és Azerbajdzsán javára"

– magyarázta Bendarzsevszkij Anton, de emlékeztetett, évszázadokon keresztül ezt a területet örmény lakosság lakta, ezért Örményország szempontjából nemzeti katasztrófa, ami most történik az örmények kivándorlásával.

A szakértő szerint Oroszország számára mindkét ország fontos. Örményország szövetséges, hiszen minden orosz integrációs szervezetnek a része, ezért elméletileg, mint szövetségesét, Oroszországnak Örményországot kellett volna támogatnia a konfliktusban Azerbajdzsánnal szemben. Bendarzsevszkij Anton szerint ennek két fő oka van: az egyik, hogy Azerbajdzsánnal is próbálja megtartani a jó kapcsolatait, és a török befolyást próbálja ebben a térségben korlátozni, a másik pedig az, hogy Oroszország meggyengült az orosz–ukrán konfliktus miatt, a békefenntartóinak egy jelentős részét az elmúlt hónapokban kivonta, ők Ukrajnába mentek, és valószínűleg már a politikai szándék sem volt meg ahhoz, hogy ebbe a konfliktusba beleszóljanak.

A konfliktussal kapcsolatban megszólalt az iráni kormányzat is, és óva intett attól, hogy átrendeződjenek a politikai erőviszonyok a Kaukázus térségében. A szakértő szerint Teherán elsősorban az "ellenségem ellensége a barátom" elv alapján állt Örményország mellé, ami azért is érdekes, mert így Irán egy keresztény országot támogat más muszlim országokkal szemben. Ennek az a magyarázata, hogy Törökország és Irán között erőteljes versengés van a régióban, és Azerbajdzsán legfontosabb szövetségese Törökország.

Ráadásul Azerbajdzsán másik nagy szövetségese Izrael, a hadsereg modernizációjának, fejlesztésének egy jelentős része izraeli fegyverekkel valósult meg, és Irán számára Izrael a másik nagy ellenségnek számít, emiatt is Irán próbálja politikailag és gazdaságilag is Örményországot támogatni. "Van egy vékony folyosó egyébként, amely összeköti a két országot, és vannak infrastrukturális, regionális projektek is a térségben, ahol Örményország és Irán egymásra talált, és többek között kínai vagy indiai árukat a két országon keresztül próbálnak eljuttatni az európai piacokra" – mondta Bendarzsevszkij Anton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Kiszáradt az ingatlanpiac, de vannak még oázisok

Abban bízunk, hogy a nehezén talán már túl vagyunk, de azért még nem engedhetjük el a gazdaság és a hazai ingatlanpiac válságos, recessziós állapotáról szóló jelzőket. Az optimistábbak már 2024 második felében a kilábalást látják, de jelenleg továbbra is igaz, hogy limitált a befektetési tranzakciót, az üresedési ráta emelkedik, és olyan „villámcsapásokra” is gyorsan kell reagálnunk az irodapiacon, mint a mesterséges intelligencia hozta esetleges munkaerő-leépítés egyes szektorokban. Egy év telt el és rengeteg piaci mozgás indult el azóta, hogy Mazsaroff Kata visszatért a Colliers Magyarországhoz, mint a cég első magyar és első női vezetője. Mindenről is kérdeztük, ami most az iroda-, vagy a munkaerőpiacon fejtörést okozhat egy vezetőnek, egy tanácsadónak, egy ingatlanfejlesztőnek vagy akármelyik sokat látott ingatlanpiaci szakértőnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×