eur:
390.71
usd:
364.71
bux:
68396.9
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Andrzej Duda lengyel elnök sajtóértekezletet tart a varsói elnöki palotában 2021. december 27-én, miután megvétózta a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvény módosítását.  A  december 17-én a szejmben megszavazott törvénymódosítás szerint a külföldi cégek akkor kaphatnának médiaszolgáltatási engedélyt Lengyelországban, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyek részesedése bennük nem haladja meg a 49 százalékot.
Nyitókép: MTI/PAP/Andrzej Lange

Andrzej Duda: "egyszerre csak megváltoztatta véleményét" az Európai Bizottság

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.

Az államfő rámutatott arra, hogy az ukrajnai háború során az ukrán gabonának csak egy kis része jutott el a valóban rászoruló afrikai és ázsiai országokba, miközben például a lengyel piacon teret hódított.

Úgy látta, nagy problémát okozott, hogy "egyszerre csak megváltoztatta véleményét" az Európai Bizottság (EB), ugyanis eredetileg az ukrán gabonát érintő uniós behozatali tilalommal támogatni akarta a közép- és kelet-európai országokat.

Ezzel az elnök arra utalt, hogy az EB a szeptember 15. utáni időszakra nem hosszabbította meg az Ukrajnával határos országokat védő, május elején kivetett embargót.

Lengyelország nehezen nyugszik bele az EB döntésébe, mert az ténylegesen árt ezen országoknak - jelentette ki Duda, mindazonáltal megerősítette, hogy folytatódik az ukrán gabona tranzitja Lengyelország területén keresztül. "Szilárd meggyőződésem szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a tranzit minél nagyobb volumenű legyen" - hangsúlyozta Duda.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken közölte: az Ukrajnával szomszédos öt európai uniós ország koalíciója támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az ukrán gabona tranzitjához. Jelezte:

az ügyről jövő héten tárgyal Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszterrel.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért az ukrán gabonabehozatalt eredetileg ellenző öt európai uniós tagország közül három - Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - az EB múlt heti döntésének ellentmondva, saját hatáskörben fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat.

Szlovákia csütörtökön előzetesen arról egyezett meg Ukrajnával, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi mechanizmust. Szolszkij pedig ígéretet tett arra, hogy Ukrajna visszavonja a gabonakivitele korlátozása miatt a WTO-nál Szlovákia ellen tett panaszát.

Közben Lengyelországban felháborodást váltott ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kijelentése, amelyet az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán tett kedden az ukrán gabonabehozatalt tiltó országokról. Emiatt bekérették Ukrajna varsói nagykövetét a külügyminisztériumba.

Duda viszont pénteken a lengyelországi Poznanban az ukrajnai háború utáni újjáépítésről szóló konferencián "mellékes epizódnak" minősítette a gabona körüli vitát, mert szerinte az nem lesz jelentős hatással a lengyel-ukrán kapcsolatokra.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×