eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök koszorúzási ünnepségen vesz részt a varsói Pilsudski téren 2023. április 5-én. Zelenszkij az ukrajnai háború egy évvel ezelőtti kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Lengyelországban.MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Mateusz Morawiecki visszavágott az ukrán elnöknek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt üzente Volodimir Zelenszkijnek, hogy soha többé ne sértse meg a lengyeleket, miután az ukrán elnök azt „javasolta” szomszédjának, hogy a gabonaexporttal kapcsolatos vitáik miatt „fejezze be a műsort”.

A lengyel vezető visszavágott Zelenszkij, miután az ukrán vezető burkolt kritikát fogalmazott meg Lengyelországgal szemben az ENSZ e heti közgyűlésén, mondván, hogy a vita „politikai színház”, és „néhány európai barátunk” „műsort csinált” a gabonából.

Morawiecki a lengyelországi Swidnikben beszélt: „Szeretnék szólni Zelenszkij elnöknek, hogy soha többé ne sértse meg a lengyeleket, ahogy nemrég az ENSZ-ben tartott beszéde során tette” – mondta. – „A lengyel nép ezt soha nem engedi meg, és Lengyelország jó hírének védelme nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata is.”

Amerikai elemzők szerint Morawiecki megjegyzései mélyíthetik a nézeteltérést két olyan ország között, amelyek korábban szoros szövetségesek voltak Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

A köztük lévő feszültség az elmúlt hetekben nőtt az ukrán gabona betiltása miatt, amelyet az év elején vezetett be több EU-tagország, hogy megvédjék a helyi gazdálkodók megélhetését, mert aggódnak az ukrán gabona alacsony ára miatt. Az EU a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a tilalmat, de Lengyelország – Magyarország és Szlovákia mellett – kitart amellett, ami kiváltotta Ukrajna tiltakozását.

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×