eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
two young businessmen shaking hands
Nyitókép: Peshkova/Getty Images

Gabonaügy - "Megkegyelmez" Szlovákiának Ukrajna

A szlovák földművelésügyi minisztérium szerint Ukrajna ígéretet tett a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépések leállítására. A két ország agrárminisztere megegyezett abban, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi szisztémát. Azonban ennek a rendszernek a beindításáig, illetve addig, amíg bebizonyosodik, hogy működőképes, érvényben marad az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom, amelyet a pozsonyi kormány az év végéig hagyott jóvá.

Ukrajna nem perli be Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél a gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt – erre tett ígéretet az ukrán agrárminiszter a szlovák földművelésügyi tárca szerint. Az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt heves szópárbaj alakult ki a közép-európai országok és Ukrajna között az elmúlt napokban, Jozef Bíreš szlovák földművelésügyi miniszter ezért online megbeszélést kezdeményezett ukrán kollégájával, Mikola Szolszkij agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterrel.

„A megbeszélésen Szolszkij megígérte, hogy szeptember 20-ától leállítja a Szlovákiával szemben korábban jelzett intézkedéseket, így a Kereskedelmi Világszervezetnél indított pert és a szlovák agrártermékek Ukrajnába történő importtilalmát is” – nyilatkozta a pozsonyi Új Szó napilapnak Kristína Juričková, a szlovák agrártárca szóvivője.

A szlovák fél konstruktívnak értékelte az online találkozót, megállapodtak ugyanis abban, hogy létrehozzák a gabonakereskedelem rendszerét az engedélyek kibocsátása és ellenőrzése alapján. Amíg ez a rendszer be nem indul, és nem tesztelik a teljes működőképességét, addig nem szüntetik meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozásokat, vagyis érvényben marad az Ukrajnából származó négy árucikk – a búza, a kukorica, a repce- és a napraforgómag – importjának a tilalma, amelyet a szlovák kormány ez év végéig hagyott jóvá.

Az Európai Bizottság szeptember 15-én jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, amelyet még májusban engedélyezett öt tagországnak – Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak, Romániának és Bulgáriának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját. Kijev az uniós tilalom feloldásáért cserébe beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az Európai Unióba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére. Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a brüsszeli döntést követően azonban azonnal jelezte, hogy saját hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabonaexport tilalmát, ami Kijev nemtetszését váltotta ki, az ukránok ezért a Kereskedelmi Világszervezethez fordultak kártérítésért.

Lengyel "határ"

Míg a szlovák-ukrán viszonylatban kezd normalizálódni a helyzet, úgy tűnik, a heves ukrán reakciók miatt a lengyelek irányt váltottak, Varsó ugyanis úgy döntött, hogy beszünteti a fegyverszállításokat Ukrajnának.

„Több fegyvert már nem küldünk Ukrajnának, mert most a legmodernebb fegyverekkel a saját hadseregünket látjuk el. Ha védekezni akarunk, akkor kell, amivel védekezhetünk”

– mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×