eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Valami "nagyon alakul" Ukrajna tengeri gabonaszállításában

Egy hajó már kifutott, most elindult a második, és három újabb érkezhet a fekete-tengeri kikötőkbe.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes közlése szerint három új teherhajó indul az ukrán fekete-tengeri kikötők felé további élelmiszerexport céljából - írta a The Guardian. A cikk megemlíti: a mezőgazdasági minisztérium pénteken közzétett adatai szerint az ukrán gabonaexport tavalyról idén őszre jelentősen visszaesett. (Tavaly ilyenkor még működött az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabona-kezdeményezés.)

Mindeközben a Reuters arról számolt be, hogy Kubrakov pénteken megerősítette, egy újabb, gabonát szállító teherhajó is elindult az ukrajnai csornomorszki tengeri kikötőből.

"Az Aroyat elhagyta a csornomorszki kikötőt és Egyiptom felé tart, miután 17 600 (metrikus tonna) ukrán búzát rakodott be” – olvasható az X-en megjelent posztjában.

Ez a második olyan teherhajó, amely az "ideiglenes polgári hajózási folyosót" használva lépett be Csornomorszk kikötőjébe – tette hozzá. Az első a "Resilient Africa" volt, amely 3000 tonna búzával indult a közelmúltban Ázsiába.

Moszkva korábban többször arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gabonát szállító hajókat célpontnak tekinti.

Oroszország júliusban felfüggesztette az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött gabonaszállítási egyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette a világélelmezés szempontjából létfontosságú ukrán gabona exportját. Egy év alatt közel 33 millió tonna gabonát és más ukrajnai mezőgazdasági terméket exportáltak az egyezménynek köszönhetően.

Azóta Oroszország többször légierővel támadta az ukrajnai kikötőket és gabonakereskedelmi létesítményeket.

Ukrajna válaszul tengeri folyosókat igyekszik létrehozni a szövetséges országok partjai közelében a Boszporuszig, illetve alternatív útvonalakon - dunai kikötőkön keresztül - szállítja a gabonát.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×