eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Valami "nagyon alakul" Ukrajna tengeri gabonaszállításában

Egy hajó már kifutott, most elindult a második, és három újabb érkezhet a fekete-tengeri kikötőkbe.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes közlése szerint három új teherhajó indul az ukrán fekete-tengeri kikötők felé további élelmiszerexport céljából - írta a The Guardian. A cikk megemlíti: a mezőgazdasági minisztérium pénteken közzétett adatai szerint az ukrán gabonaexport tavalyról idén őszre jelentősen visszaesett. (Tavaly ilyenkor még működött az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabona-kezdeményezés.)

Mindeközben a Reuters arról számolt be, hogy Kubrakov pénteken megerősítette, egy újabb, gabonát szállító teherhajó is elindult az ukrajnai csornomorszki tengeri kikötőből.

"Az Aroyat elhagyta a csornomorszki kikötőt és Egyiptom felé tart, miután 17 600 (metrikus tonna) ukrán búzát rakodott be” – olvasható az X-en megjelent posztjában.

Ez a második olyan teherhajó, amely az "ideiglenes polgári hajózási folyosót" használva lépett be Csornomorszk kikötőjébe – tette hozzá. Az első a "Resilient Africa" volt, amely 3000 tonna búzával indult a közelmúltban Ázsiába.

Moszkva korábban többször arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gabonát szállító hajókat célpontnak tekinti.

Oroszország júliusban felfüggesztette az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött gabonaszállítási egyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette a világélelmezés szempontjából létfontosságú ukrán gabona exportját. Egy év alatt közel 33 millió tonna gabonát és más ukrajnai mezőgazdasági terméket exportáltak az egyezménynek köszönhetően.

Azóta Oroszország többször légierővel támadta az ukrajnai kikötőket és gabonakereskedelmi létesítményeket.

Ukrajna válaszul tengeri folyosókat igyekszik létrehozni a szövetséges országok partjai közelében a Boszporuszig, illetve alternatív útvonalakon - dunai kikötőkön keresztül - szállítja a gabonát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×