eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget.
Nyitókép: MTI/EPA/STR

Ukrán gabonaper: a nemzetközi jogász elmondja, mire számíthat Magyarország a WTO előtt

Ukrajna "pert indított" a Kereskedelmi Világszervezetnél Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen az ukrán termékek importjának tilalma miatt – közölte az ukrán gazdasági minisztérium. A WTO nem bíróság, tehát nem per indul, és nem ítélet születik, így is könnyen lehet, hogy a végén kötelezettségszegési eljárás lesz belőle – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.

Pernek nevezik, mert hasonlít rá, de valójában nem az, ami Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen indult Ukrajna szándékai szerint a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Tóth Norbert nemzetközi jogász az InfoRádió megkeresésére tisztázta, "kvázi bírósági" eljárás jön csupán.

"A Kereskedelmi Világszervezetnek saját vitarendezési mechanizmusa van, amelynek a vitaerendezési testülete két részből áll: panelek és fellebbviteli testületek. A gyakorlatban a panaszos állam megkeresi a paneleket, hogy konzultálni szeretne azokkal az államokkal, amelyek állításuk szerint a WTO jogát megsértették. A konzultációra 60 nap áll rendelkezésre, az értesítéstől számított 10 napon belül reagálnia kell a bepanaszolt államnak, amennyiben ez nem történik meg, direktben lehet fordulni a testületekhez. Az érdemi eljárás tehát 60 nap után kezdődik el, ha nem tudnak a felek megállapodni" – mondta a nemzetközi jogász.

Az eljárás egy 3-5 tagú testület előtt zajlik, ennek még fel is kell állnia, és megállapodnia abban, hogy milyen szabályok szerint működjön. Tóth Norbert szerint nagyon hasonlít a "választottbírósági eljárásokhoz", sokkal kötetlenebb, mint a hagyományos bírósági eljárások.

Arról, hogy ebben az ügyben Magyarországnak kötelező lesz-e részt vennie, Tóth Norbert azt mondta, a WTO főigazgatója akkor is felállítja a testületet, és elindul az eljárás, az ukrán panaszt pedig meg fogják vizsgálni, emiatt tehát érdemes bekapcsolódni.

A kérdés abból a szempontból mégis érdekes, hogy valójában

Magyarország akár panaszkosként, akár bepanaszoltként WTO-eljárásban nagyon régen vett már részt.

"Kereskedelmi ügyekkel foglalkoznak, és az EU-ban közös kereskedelempolitika van, a legtöbb, EU-t érintő ügyben maga az unió vesz már részt bepanaszoltként vagy panaszosként" – mutatott rá.

Ukrajnának Tóth Norbert szerint az lehet a célja az eljárással, hogy az ukrán gabona bejusson valamennyi uniós piacra, lényegében az ezt megakadályozó tagállammal szemben induljon kötelezettségszegési eljárás.

Tóth Norbert elmondta, az eljárás végén jelentés készül, amelyben leírják, milyen módon tud a WTO szabályainak a vesztes fél eleget tenni, vagy ha a bepanaszolt félnek van igaza, abban az esetben is meg lehet támadni az "ítéletet" a fellebbviteli testületnél, de a másodfokú eljárással együtt sem szokott egy évnél tovább tartani egy ilyen ügy.

A három uniós tagállamnak tehát 60 napja van most konzultálni – Szlovákiában és Lengyelországban is parlamenti választások lesznek két hónapon belül... –, ukrán–lengyel és ukrán–szlovák viszonylatban tehát adott, hogy mikor lehet szó megállapodásról, magyar–ukrán viszonylatban viszont Tóth Norbert szerint elképzelhető, hogy igazságszolgáltatási eljárás lesz a "vége", ez pedig akár valóban kötelezettségszegési eljáráshoz vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×