eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy megsemmisült orosz harcjármű maradványai a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegram-csatornáján bejelentette, hogy a Bahmut várostól 10 km-re fekvő Andrijivkát visszafoglalták az orosz erőktől, majd állítását visszavonta.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Babenko

Három ukrán város visszafoglalását ígérte meg Volodimir Zelenszkij

Az ukrán elnök már Kanadában van, de még előtte, Washingtonban amerikai újságírókkal beszélgetett.

A CNN tudósítása szerint az ukrán elnök azt ígérte, hogy felszabadítják a donyecki Bahmut városát és további két, orosz megszállás alatt álló várost. A másik két települést nem nevezte meg, de kijelentette: "van egy tervünk, egy rendkívül átfogó, részletes tervünk".

Zelenszkij a 24.hu összefoglalója szerint azt is elmondta, hogy Ukrajna nem hagy fel a június eleje óta tartó ellentámadással, mely idáig csak szerény területszerzést hozott. Úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin a harcok szünetelésében reménykedik, hiszen akkor ráncba szedhetné a csapatait. – Tudom, mit akar Putyin. Én vagyok az egyike azoknak, akik nagyon is jól értik őt – vélekedett Zelenszkij, aki szerint az orosz elnök a veszteségek pótlására használná az így nyert időt.

Az ukrán léptékkel még csak nagynak sem számító Bahmutot utcáról utcára járva foglalták el, óriási veszteségek árán az oroszok, mire tíz hónap után, június elején az iparváros elesett. Azóta az ukránok támadják a stratégiai értékkel nem rendelkező várost: a Bahmuttól északkeletre és délnyugatra fekvő területek, melyeket visszafoglaltak, olyan magaslatok, ahonnan felülről rálátnak a városra, és tudják lőni az orosz védőket. Elképzelhető, hogy a déli irányból megpróbálják megkerülni a várost, ezzel kikényszerítve az orosz erők kivonását, ám az elemzői konszenzus szerint a fókusz a déli frontszakaszon van, a bahmuti inkább egy kiegészítő irány.

(A nyitóképen: Egy megsemmisült orosz harcjármű maradványai a frontvonalnál a donyecki, Bahmuttól 10 kilométerre lévő Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án.)

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×