eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Fotó: Zorro2212 - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44833139
Nyitókép: Készítette: Zorro2212 - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44833139

Ilyen fegyver csak a XIX. században volt, de nem, újra bevetik az ukrajnai háborúban

Különleges, még a XIX. században kifejlesztett fegyvert vetnek be az ukránok az orosz drónok ellen.

A X-re került fel egy fegyver, amely három Maxim géppuskából áll. A videóban működés közben mutatják a régi-új fegyvert. Azt írják, hogy elsősorban az orosz lassú drónjai ellen vetik be.

A szakértő hozzászólók szerint a Maxim géppsuka 2000 méterig hatékony, de 4000 méteren belül is el tudja pusztítani a célt.

Az eredeti fegyvert Sir Hiram Stevens Maxim fejlesztett ki 1884-ben. A Maxim-géppuskát először az 1893-1894-es első Matabele háborúban használták a brit gyarmati erők. A Shangani csata alatt 700 katona győzött le 3000 harcost mindössze négy Maxim-géppuskával.

Az első világháború idején sok hadsereg használta az eredetit, vagy annak valamilyen továbbfejlesztett változatát. A brit Vickers géppuska egy továbbfejlesztett és újratervezett Maxim volt, melyet 1912-ben rendszeresítettek és egészen 1968-ig hadrendben tartottak. A német hadsereg Maschinengewehr 08 géppuskája és az orosz Pulemjot Maxim géppuska is többé-kevésbé a Maxim közvetlen másolata. Ezt vetették be az oroszországi polgárháborúban is, mely az 1917-es bolsevik forradalmat követte.

Bár a második világháború idejére már elavultnak számított, a német támadás után a szovjetek mégis nagy számban használták. Sőt, a most Ukrajnában megjelent változathoz nagyon hasonló, hármasával összeépített Maxim géppuskákkal is védték Moszkva légterét 1941 telén.

Légvédelmi tüzérek a szovjet fővárosban a Moszkva szálloda tetején, Maxim géppuskákkal. Forrás: Wikipédia
Légvédelmi tüzérek a szovjet fővárosban 1941 telén a Moszkva szálloda tetején, Maxim géppuskákkal. Forrás: Wikipédia

Nem kizárt, hogy az ukránok egy ilyen múzeumi példányt tettek újból működő képessé, hogy harcolhassak az orosz öngyilkos drónok ellen.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×