eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

Hihetetlen korlátozást vezet be az egyik nyugat-európai ország

Wales első minisztere ragaszkodik ahhoz, hogy „kevesebb életet veszítsenek” a walesi utakon, ezért az egész országban bevezetik a 20 mérföld/órás sebességkorlátozást.

Walesben szinte az összes beépített vagy lakott területen lévő úton 30 helyett már alapértelmezés szerint 20 mérföld/órás (körülbelül 32 kilométer/óra) sebességgel lehet közlekedni. A terv rendkívül ellentmondásos, az alsóház vezetője a héten úgy jellemezte, hogy „teljesen őrült, még a walesi munkáspárti kormány mércéjéhez képest is”.

Az ország első minisztere azt mondta a Sky Newsnak, hogy az új törvény a biztonságról szól, nem a politikáról: „Ez semmilyen értelemben nem politikai tétel, hanem bizonyítékokon alapul” – idézi Mark Drakeford szavait az Index.

Szerinte az alacsonyabb sebesség kevesebb balesetet jelent, és kevesebb életet veszítenek ezáltal. A walesi kormány reményei szerint az új törvény, aminek bevezetése 32 millió fontba került, 40 százalékkal kevesebb ütközést eredményez, évente hat-tíz emberéletet ment meg, és akár kétezer sérülést is elkerülhet.

A cikk szerint a walesiek ugyanakkor megosztottak a kérdésben, vannak, akik támogatják a döntést, de többen is nemtetszésüket fejezték ki. A rendszer ellen indított online petíciót rövid idő alatt több tízezren írták alá.

Gazdasági aggályok is felmerültek

A walesi kormány saját jelentése szerint a sebességkorlátozás gazdasági hatása 30 év alatt 4,5 milliárd fontot tehet ki. A walesi kormány az egészségügy számára jelentkező évi 92 millió font megtakarításra összpontosít, mikötben saját jelentése szerint a sebességkorlátozás gazdasági hatása 30 év alatt 4,5 milliárd fontot tehet ki.

Az új sebességkorlátozást a rendőrség a szokásos módon fogja betartatni, de a miniszterelnök a Sky Newsnak jelezte, hogy a lakosságot először is felvilágosítással fogják megcélozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×