eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
BM-27 Uragan orosz rakéta sorozatvető. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Borzalmas fegyvert küldenek az oroszok a frontra – videó

Moszkva eddig sem finomkodott az ukránokkal, de most az egyik legembertelenebb harceszközből küld nagyobb mennyiséget a háborúba – egy videó tanulsága szerint.

A közösségi médiában megjelent felvétel az oroszországi Omszk város pályaudvarán készült, egy éppen akkor átvonuló szerelvényről. A vasúti kocsikon az orosz hadsereg félelmetes fegyverei, a BM-27 Uragan (Hurrikán) rakétavetők láthatók, végeláthatatlan sorokban.

A BM-27 nem új fegyver, hiszen az 1970-es évek végén állt rendszerbe az akkor még szovjet hadseregben. A második világháborúban elhíresült Katyusa rakéta sorozatvetők utóda azonban még ma is az egyik legpusztítóbb eszköze az orosz tüzérségnek. A 220 milliméteres vetőcsövekből többféle rakétát lehet indítani. A hagyományos robbanófejjel ellátottak mellett kazettás töltetűeket is, amelyek a cél felett több, kisebb repeszbombára esnek szét és így nagy területet képesek letarolni. A fegyver hatótávolsága 10-től 35 kilométerig terjed ezért alkalmas arra, hogy mélyen az ellenséges vonalak mögött is csapást mérjenek vele.

Az oroszok a kazettás robbanófejjel szerelt rakéták mellett az aknaszóró változatot használják a leggyakrabban. Ezek lövedékeit például egy visszavonuló egység mögé lövik így ejtve csapdába az ellenséget. De az is bevett taktika, hogy az aknákkal teli rakétákkal körbelövik a támadó ellenséget és így az képtelen bármilyen irányba is mozdulni. Ezt a módszert sokszor használták az afganisztáni hadjárat idején.

Az Uraganok elsődleges feladata nyilván az ukrán ellentámadások megállítása lesz, illetve az, hogy előkészítsék velük az orosz ellenlökéseket. A fegyver azért különösen alattomos, mert a rakéták után rengeteg fel nem robbant töltet marad, amiknek a helyét csak megbecsülni lehet. Így ezek még a harcok után évek múlva is képesek gyilkolni.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×