eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Kiderült, kikkel volt forró dróton a külügy a hétvégi orosz események idején

A magyar kormány szorosan figyelemmel követte az eseményeket.

Az EU Külügyminiszterek Tanácsáról, Luxemburgból jelentkezett Szijjártó Péter hétfőn. Elsősorban az Európai Békekeret kibővítésével kapcsolatos magyar feltételekről beszélt, valamint arról, hogy mit kellene tenniük az uniós külügyminisztereknek, hogy Magyarország megszavazza az újabb 500 millió eurónyi forrást az ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására. Minderről itt írtunk.

Szóba került azonban a péntek-szombati Wagner-lázadás is, amelyekre "hétvégi helyzet"-ként hivatkozott a tárcavezető. Mint mondta, a magyar kormány szorosan figyelemmel kísérte az eseményeket, mert az ilyen típusú események Oroszországban kimenetelüktől függően erőteljesen képesek befolyásolni az egész régió biztonsági helyzetét.

Szijjártó Péter szombaton telefonon egyeztetett

  • Denisz manturov orosz miniszterelnök-helyettessel,
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és
  • Szergej Alejnyik fehérorosz külügyminiszterrel.

Közölte, utóbbi forrásból késő délután már az előtt tudomására jutott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér megegyezése, hogy arról a nyilvánosság számára beszámoltak volna.

A beérkezett információkról Szijjártó Péter folyamatosan tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 08:29
×
×
×
×