eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenőrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követően, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot.
Nyitókép: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij

Demkó Attila: az orosz elit belenézett a szakadékba, és visszahőkölt

Azok az oligarchák, más szereplők, katonák, akik Putyinnal szembementek, általában, ha nem is azonnal, de meghaltak – mondta Jevgenyij Prigozsin jövőjéről a Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Demkó Attila tömören foglalta össze a szombati, oroszországi puccskísérlet történéseit: "Az orosz elit belenézett a szakadékba, és visszahőkölt."

A Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője úgy véli, a szombat esti megállapodás azt jelzi, hogy rájöttek, ha tovább folytatják, akkor tényleg polgárháború lesz a vége. Az szerinte bebizonyosodott, hogy Prigozsinnak a nép és a katonaság egy részében van támogatottsága, de az elit összezárt Putyin mögött.

"Egy jól felszerelt, de limitált létszámú, 25 ezres zsoldossereg harcolt volna az egész orosz állammal, a vége nyilván előbb-utóbb Prigozsin veresége lett volna, de hogy előtte milyen pusztítás van akár Moszkvában is, azt elképzelni se tudjuk. Nagy presztízsveszteség és katonai veszteség, hiszen a frontról kellett volna kivonni állományt Prigozsin leverésére, mert a hátországban nem volt, ezt mutatja ez a gyors előretörés" – vélekedett a szakértő.

A Wagner magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin abban is bízhatott Demkó Attila szerint, hogy az akciójában nem marad egyedül, hogy több katonai szereplő, például Szergej Szurovikin tábornok vagy akár a titkosszolgálatok közül valamelyik mögé áll, és ezzel olyan segítséget kap, ami Putyint megfontolásra kényszeríti és például elengedi az erőszakkal fenyegetés hatására Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök kezét. Ez nem történt meg, de a szakértő szerint vannak olyan pletykák, hogy nekik menniük kell, de ezt egyelőre a Kreml cáfolja.

" A következő pár hónapban fogjuk látni azt, hogy mi is voltaképpen a háttér-megállapodás, vagy egyszerűen csak az életét tudta menteni így Prigozsin"

– tette hozzá.

Demkó Attila szerint már ez is nagy eredmény lenne, mert Vlagyimir Putyin az ilyen típusú lázadásokat árulásnak tekinti, és az árulókat eddig eddig meglehetősen szörnyű sors érte Oroszországban. "Ugyanakkor Prigozsin rendkívül népszerű, belpolitikai tényező lett, bizonyos orosz társadalmi rétegekben szinte rocksztár státusza van. Így a háború közepén megölni vagy balesetnek álcázva likvidálni veszélyes lenne. Most elmegy Fehéroroszországba, majd kiderül a következő hónapokban, volt-e olyan háttéregyezség, hogy nem fognak hozzáérni. A papírforma eddig, ha az elmúlt 23 évet nézzük, hogy

azok az oligarchák, más szereplők, katonák, akik Putyinnal szembementek, általában, ha nem is azonnal, de meghaltak"

– mondta az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Aljakszandr Lukasenka közvetítői szerepéről úgy vélekedett, hogy már nem nagyon jöhetett szóba, mert máshová nem nagyon menekülhetett Prigozsin, mint Fehéroroszországba. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a közvetítés spontán Lukasenkától indult, vagy Putyin, esetleg Prigozsin kérte fel.

"Lukasenka az elmúlt egy-két évben már nem volt önálló szereplő, egyértelműen a Kreml szárnyai alatt van az elcsalt választások óta, azért tudta posztját megtartani, mert Moszkva mögé állt, ilyen értelemben nem független szereplő. Az biztos viszont, hogy ez a belső zavar Oroszországban valamennyire erősíti Lukasenkát" – mondta.

A Wagner csoport jövőjéről úgy vélekedett, hogy sorsa az orosz hadsereg teljesítményétől függ, mert a zsoldossereg elleni fellépésnek, a csatlakozási szerződés megkövetelésének az az egyik oka, hogy az orosz hadsereg összeszedte magát, a frontokon már jóval erőteljesebb ellenállást tud tanúsítani.

"Eddig a Wagner volt az a tűzoltó alakulat, amelyet bevetettek, ahol éppen megingott az orosz front, most erre nincs annyira nagy szükség, de ha az ukrán offenzíva eredményeket érne el, akkor akár még fel is támadhat a Wagner, mert egyértelműen az orosz katonai erőfeszítés leghatékonyabb eleme a Wagner, de ha az orosz hadsereg továbbra is a korábbiaknál jobban teljesít és ki tudja védeni önmagában az ukrán támadást, akkor lehet, hogy nem lesz rájuk szükség" – vélekedett Demkó Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×