eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: 16 hónap után ismerték el, amit Magyarország régóta mond

Egyetlen feltétellel szavazta meg a külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió Külügyek Tanácsában az Európai Békekeret kiterjesztését, és fenntartja az ukrán fegyverszállításra fordítandó pénzzel kapcsolatos vétóját.

Magyarország szerint nincs katonai megoldása a háborúnak, és bár most, 16 hónap után először elismerték a tanácsülésen, hogy a globális többség azonnali békét akar, itt az EU-ban továbbra is a harctéri és katonai megoldást sürgetik. Ezt a magyar kormány veszélyesnek tartja, mindazonáltal egy feltétellel megszavazta az Európai Békekeret kiegészítését.

Eddig mintegy hat milliárd eurónyi forrást fizetett ki az EU a tagországoknak azért, mert ezek az országok fegyvereket szállítottak Ukrajnának. Emlékeztetett: az Európai Békekeret eredeti célja az volt, hogy az EU támogatást nyújtson a világ számos pontján a stabilitás és a nyugalom fenntartása érdekében, hogy ez Európát sújtó biztonsági fenyegetéseket csökkenteni lehessen (Afrikában a Száhel-övezetben vagy a Nyugat-Balkánon). Ám a program fókusza átkerült az ukrajnai fegyverszállításokra, amit Magyarország ellenez.

Ezért a 3,5 millió eurós keretnövelést Magyarország csak úgy volt hajlandó megszavazni, hogy jogi garanciát kapott arra, hogy az Európai Békekeret globális természetét megőrzik, vagyis a Magyarország által szorgalmazott módon a Nyugat-Balkán és az afrikai országok kapnak a növekményből támogatást a stabilitás fenntartása érdekében, és hogy az onnan kiinduló migrációs hullámok ne sújtsák az EU-t.

"Szinte minden tagállam elmondta, hogy végre hozzá kellene járulnunk, hogy újabb 500 millió eurót fizessen ki az EU az ukrajnai fegyverszállításokra, de ezt nem tettük meg.

Korábban világossá tettük, hogy a blokkolásunkat csak akkor vagyunk hajlandóak feloldani, ha az ukrajnai hatóságok véget vetnek annak a nevetséges, hazug állapotnak, amelynek nyomán az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájára tették. Ebből nem vagyunk hajlandóak engedni. Az mégiscsak nonszensz, hogy miközben Ukrajna újabb és újabb anyagi áldozatvállalást vár az EU-tól és benne Magyarországtól a fegyverszállítások finanszírozására, addig a legnagyobb magyar bankot egy háborús szponzorlistára helyezi és ott tartja. Világossá tettem ma is Luxemburgban a főképviselőnek és a tagállami minisztereknek, hogy tegyenek ők is lépéseket az ukránok irányába az OTP-nek a listáról való eltávolításáért, ha nekik annyira fontos az újabb 500 millió eurós finanszírozás kifizetése a fegyverszállításokra" - indokolt a tárcavezető.

Szijjártó Péter kijelentette:

  • az ukránok pillanatok alatt levehetnék az OTP-t a listáról, ha akarnák, illetve
  • mind a négy ok, amivel a listára tették, hazug és nevetséges.

Szóba hozta még a Velencei Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott jelentése az ukrán kisebbségi törvényjavaslattal kapcsolatban. Jelenleg nem teljesíti azokat a nemzetközi kötelezettségeket, amelyek a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkoznak. A kisebbségi iskolkák szeptember 1-jétől nem tudnak az eddigi formában tovább működni. A miniszter szerint nem több propagandánál az ukránok által kommunikált egy éves halasztás. Ha mindez így marad, akkor tényszerűen nem lesznek készek az ukránok a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az EU-val, ezért Magyarország sem fogja tudni az ez irányú ukrán törekvéseket támogatni.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×