eur:
385.53
usd:
355.21
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/EPA

Orosz lapok: nem zárult le a Jevgenyij Prigozsin elleni vizsgálat

Lehet, hogy a Wagner csoport vezetőjét mégis felelősségre vonják a katonai lázadás megszervezéséért.

A hétvégén az orosz sajtóban még olyan hírek jelentek meg, amelyek azt állították, hogy a Moszkva elleni péntek-szombati katonai felvonulást lezáró alku részeként a hatóságok leállítják a Jevgenyij Prigozsin ellen folyó nyomozást, cserébe azért, hogy a Wagner csoport vezetője békésen Fehéroroszországba távozik.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombat este jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. Nem sokkal később maga Prigozsin tett közzé egy hangüzenetet, amelyben közölte: visszahívta Moszkva felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig megerősítette, hogy a moszkvai vezetésnek sikerült megállapodásra jutnia a lázadást szervező Wagner-vezérrel. Megjegyezte, hogy a vérontás elkerülése érdekében egyeztek meg Prigozsinnal. A lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre - közölte Peszkov.

Az orosz sajtó hétfői értesülései szerint azonban mégsem szüntették meg a hatóságok a lázadás miatt indított büntetőeljárást.

A meduza.io orosz lap a Kommerszantra hivatkozva például azt írta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB nyomoz a fegyveres lázadás megszervezésével kapcsolatos büntetőügyben, amelynek fő vádlottja Jevgenyij Prigozsin.

De a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség is a nyomozás folytatásáról írt főügyészségi forrásokra hivatkozva. Értesüléseik szerint az eljárás megindításáról szóló határozatot „még nem törölték el”, mert „túl kevés idő telt el” még ahhoz, hogy megváltoztassák a nyomozás megindításáról hozott döntést.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×