eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/EPA

Még Prigozsin megölése is terítéken lehetett, aztán jött Lukasenka - videók, képek

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Wagner zsoldoscég fegyveres felkelésének megállítását a cégalapító, Jevgenyij Prigozsin a "célzott likvidálásával" állítaná meg - írta egy orosz médium, de közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök "szétválasztotta a feleket".

Prigozsin "célzott likvidálásának" ötletéről a Vazsnije Isztoriji (Fontos történetek) nevű – Lettországban bejegyzett, a Novaja Gazeta orosz ellenzéki lap újságíróiból felállt – médium kezdett el írni szombaton, az "orosz vezérkarhoz közeli forrásra" hivatkozva. A beszámoló szerint ez volt a Putyin elnök által az orosz biztonsági erők számára meghatározott feladat.

Más forrásból nem erősítették meg ezt az információt, de hasonlót állított az ukrajnai háború idején folyamatosan posztoló, és állítása szerint bennfentes információkat kínáló Generall SVR Telegram-csatorna. A poszt szerint a cél a Wagner megsemmisítése volt – az összes aktív és veterán harcossal együtt.

"Vagy a sírban kell kikötniük vagy börtönben. A volt rabokat örökre visszaküldik a börtönbe" – állította a szerző.

Ezt a Telegram-csatornát azonban óvatosan kell kezelni, mivel erősen kétséges, hogy valóban a katonai hírszerzés nyugállományú tábornoka posztolgatna. Viszont a csatornát összefüggésbe hozták Viktor Jermolajev harkivi ügyvéddel.

A Vazsnije Isztoriji szerint inkább csak Prigozsin kiiktatása volt a cél:

"Putyinnak nincs szüksége nagy lövöldözésre, ezért az első számú feladat az, hogy pontot tegyen Prigozsinra és széttépje a Wagner gerincét" - mondta a Vazsnije Isztoriji forrása, azt állítva, hogy a zsoldoscég harcosainak amnesztiát ajánlanak, ha leállítják a lázadást.

Mindezt azonban felülírta Lukasenka húzása

Miközben a heves temperamentumáról ismert Wagner-főnök emberei délután a Moszkvától 350 kilométerre fekvő Lipeck régión is átszáguldottak és helyi idő szerint kora estére a fővárostól már 200 kilométerre voltak, Lukasenka hivatala közölte: "egésznapos tárgyalások során" érlelődött a de-eszkaláció.

Lipeckben markolókkal rongáltak meg egyes utakat, hogy fékezzék a Wagner előrehaladását, Moszkva külvárosában az M4-es autópályánál elkezdtek gyülekezni a fegyveres erők, illetve kiürítették a Kreml környékét - miközben a kulisszák mögött arról győzködték a Wagner-vezért, hogy gondolja meg magát.

Nem világos, hogy az győzte-e meg Prigozsint, hogy megértette, nem szállhat szembe Oroszország különböző fegyveres egységeivel. A Vazsnije Isztoriji forrása azt sugallta, hogy valójában az orosz fegyveres erők nem rendelkeztek a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy megakadályozzák a Wagner Moszkvába való bejutását. Elmondása szerint most a velük szembeszállni hivatott orosz erők gerincét a fronton nem részt vevő összes egységből - a csecsen alakulatból, a Roszgvardijából, a belügyminisztériumból és az FSZB-ből - próbálták összeállítani. A beszámoló szerint Putyin ezért szeretné elkerülni a közvetlen összecsapást a Wagnerrel és inkább azt tűzte ki célul, hogy Prigozsint "precíziós csapással likvidálják", míg a harcosoknak amnesztiát ajánlanak fel.

Az egyik "meggyőző tényező" az lehetett, hogy a Rybar háborúpárti Telegram-csatorna szerint

az Oka folyónál meghúzták „Moszkva védelmi határát”, és lehetlenné tették az átkelést a hidakon.

Moszkva ezzel megúszhatta - csakúgy, mint a II. világháborúban a németek előrenyomulását, míg Prigozsin megérthette, hogy ha nincs meg a látványos bevonulás, akkor elveszíti a lendületét, és az orosz közvélemény sem fog melléállni.

Ezt követően érkezett a hír - Minszkből - hogy Aljakszandr Lukasenka "alkut kötött" a Wagner-vezérrel (amit utóbbi tagadott). A fehérorosz verzió szerint - illetve ahogy a TASSZ orosz hírügynökség írta - a fehéroroszok "előnyös és elfogadható megoldást találtak a helyzet megoldására és a Wagner-harcosok biztonságának garantálására".

Maga Prigozsin pátoszos hangnemű üzenetet tett fel a Telegramra:

"Megértve a felelősséget, hogy mindkét oldalon orosz vér fog folyni, megfordítjuk az oszlopainkat és a terveknek megfelelően visszatérünk a táborokba."

Egyes orosz médiumok arról kezdtek spekulálni, hogy igenis volt alku: Prigozsin elvonulhat a Wagnerrel Afrikába, Sojgu védelmi miniszter és Geraszimov vezérkari főnök fejét pedig olyan formában kapja meg, hogy "leváltják őket". Ezeket a híreket azonban hivatalos forrás nem erősítette meg.

A Telegramon közben megjelent egy olyan videó is, hogy a Wagner emberei elkezdtek kivonulni Rosztovból, és így nem került sor összecsapásra köztük és az odaérkezett csecsen egységek között.

Pedig Moszkvában arra készültek, hogy betörhet a Wagner

Moszkvában közben a nap folyamán úgy tűnt: a hatóságok nem voltak biztosak benne, hogy nem tör be a városba a zsoldoshadsereg. Szombat délután elkezdték evakuálni az embereket a központban lévő múzeumokból, és elkezdték korlátozni a városba való belépést. A Varsavszkoje Sossze nevű autópályán homokkal megrakott Kamaz teherautókból állt a torlasz.

Más bevezető utakon páncélozott csapatszállító járművekből és gránátvetők által megerősített ellenőrzőpontokat állítottak fel, míg Moszkvában géppuskaállásokat is.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester pedig "a kockázatok minimalizálása érdekében" munkaszüneti nappá nyilvánította a hétfőt, és kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, de legalábbis a város területét ne hagyják el.

Most azonban, a szombat végéhez közeledve egyelőre úgy tűnik, Prigozsin nyugtával, pontosabban elvonulással dicsérte a napot.

(A nyitóképen: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×