eur:
389.75
usd:
365.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Rendőrök és katonák a Moszkvába vezető utakon felállított ellenörzőpontok egyikénél 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP

Készen álltak a műveletre Moszkva ellen, hétfőn a fővárosban munkaszünet lesz

A főpolgármester kérte a lakosságot, hogy mindenki maradjon a városban, és közölte, hogy a helyzet "nehéz". Több orosz területen korlátozták a légi- és buszforgalmat. Tüzérségi ágyúkkal és lövészárokkal készülnek Moszkvában.

Töretlenül haladnak a Wagner harcosai az orosz főváros felé, a megerősített hírek szerint már mintegy 360 kilométerre vannak, Lipeck tartományban, a meg nem erősített hírek szerint pedig jóval északabbra is elértek már, alig 2 órára lehetnek az első fegyveresek Moszkvától.

A Reuters most arról ír, hogy Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere felszólította a lakosságot, hogy tartózkodjon a Moszkván kívülre történő utazástól, amennyire csak lehetséges, mert terrorellenes művelet zajlik, és szerinte a helyzet "nehéz".

Szobjanyin a Telegramon azt is bejelentette, hogy a hétfői nap - néhány kivételtől eltekintve - "munkaszüneti nap" lesz a "kockázatok minimalizálása érdekében".

Moszkvában, valamint Moszkva és Voronyezs megyében

terrorizmusellenes műveleti állapotot hirdettek ki.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) kilátásba helyezte az internetszolgáltatás lekapcsolásának lehetőségét ezekben a régiókban. A hatóság közölte, hogy a VK közösségi portálon blokkoltatta a Wagner profilját, azzal az indokkal, hogy a csoport lázadást szított.

Az orosz főváros utcáin a jelentések szerint fokozott biztonsági jelenlét van, és a Vörös teret fémkordonokkal zárták el. A helyi médiában fotók jelentek meg gépfegyverrel felszerelt kisebb rendőri csoportokról, amelyek állásokat foglalnak el Moszkva külvárosában.

Tüzérségi állást létesítettek Moszkva szélén az orosz erők - írta az orosz sajtóban megjelent fotók alapján a hirado.hu. A Vedomosztyi hírportál arról számolt be, hogy a géppuskaállást a város délnyugati szélén állították fel. A fotók szerint fegyveres rendőrök gyülekeznek azon a ponton, ahol az M4-es autópálya – amelyen a lázadó Wagner-csoport zsoldosai haladnak – eléri az orosz fővárost.

A Kyiv Post ukrán lap arról számolt be, hogy Moszkva szélén lövészárkokat ásnak.

Később a hatóságok bejelentették, hogy a moszkvai régióban július 1-jéig felfüggesztettek minden szabadtéri és az oktatási intézményekben zajló tömegrendezvényt.

Összecsapásra készülnek

A The Moscow Times egy Kremlhez közeli forrástól azt az információt kapta, hogy az elkövetkező órákban elrendelhetik a műveletet a Wagner csoport Moszkva felé tartó konvojának - ahogy Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér nevezi, az "igazságmenetnek" - a felszámolására.

A névtelenséget kérő forrás szerint "a Wagner estig Moszkvába érhet. Ha a hatóságok ezt meg akarják akadályozni, akkor a következő órákban végre kell hajtaniuk ezt a műveletet".

Oroszország több régiójában korlátozták a légi- és a buszforgalmat.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója azt mondta, hogy az orosz társadalom megingatására és a polgárháború kirobbantására irányuló kísérlet megbukott. Megítélése szerint a lakosság állampolgári érettségről tette tanúbizonyságot, valamint arról hogy meg tudják különböztetni a valódi híreket a hamistól.

Oroszország több városában bezárták a Wagner toborzóirodáit, azt fényképeken is megerősítették, hogy a Wagner plakátjait eltávolítják Moszkvában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×